Opera Software
 1. Alatne trake
 2. Izbornici
 3. Okna
 4. Oznake
 5. Widgeti
 6. Bilješke
 7. Načini prikaza
 8. Preglednik izvornog koda
 9. Preferences
 10. Advanced Preferences
 11. Presvlake
 12. Prečaci tipkovnice
 13. Korištenje miša
 14. Korištenje govora
 15. E-pošta i novosti
 16. Tekuće novosti
 17. Brbljanje
 18. Dijalozi
 19. Izrada sigurnosne kopije Opere

Kolačići

Prebacivanje između slajdova izvedite pomoću tipki Page Down i Page Up

Ove vam postavke pružaju nadzor nad Operinim rukovanjem kolačića.

Prihvati kolačiće
Svi će kolačići biti prihvaćeni
Prihvati samo kolačiće od lokacija koje sam posjetio(la)
Kolačići trećih strana i kolačići poslani s poslužitelja koji se razlikuje od onog kojeg ste posjetili bit će odbijeni.
Nikad ne prihvaćaj kolačiće
Svi će kolačići biti odbijeni

Neke web-lokacije zahtijevaju prihvaćanje kolačića radi omogućavanja upotrebe njihovih usluga. Ako želite da ova lokacija funkcionira, a istovremeno želite izbjeći zadržavanje kolačića između pojedinih posjeta lokaciji, označite opciju za brisanje kolačića pri izlasku iz Opere.

Ako želite osobno donijeti odluku prije svakog prihvaćanja kolačića, označite opciju "Pitaj me prije prihvaćanja kolačića". U slučaju da lokacija poželi postaviti kolačić na vaše računalo bit ćete upozoreni dijaloškim prozorom s višestrukim mogućnostima odabira.

Postavke lokacije

Rukovanje kolačićima možete odabrati i na osnovu lokacije koje ih je izradila, na primjer mogli biste prihvatiti kolačiće s lokacije www.primjer.org, ali odbiti kolačiće s lokacije www.primjer.com.

I dok pregledavate Internet, kolačići postavljeni na vaše računalo prikupljaju se i prikazuju u prozoru "Upravljanje poslužiteljima", gdje možete upravljati njihovim rukovanjem.

Po zadanim postavkama svi se poslužitelji tretiraju u skladu s vašim općim postavkama kolačića, ali po želji za određene lokacije možete izraditi određene pravila ogovaranjem na dijaloško upozorenje kolačića ili izravnim uređivanjem postavki.

Ako posjećujete lokaciju za koju želite urediti postavke kolačića, jednostavno desna tipka miša kliknite na stranicu, odaberite opciju "Uredi postavke lokacije..." i otvorite karticu "Kolačići". Prikazane opcije iste su kao i opcije opisane u općim postavkama kolačića.

Ako ste već pristupili općim postavkama kolačića:

 1. Kliknite "Upravljanje kolačićima...".
 2. Željenu lokaciju pronađite unosom u polje za brzo traženje ili klikanjem njezinog naziva na popisu.
 3. Da biste otvorili karticu za određivanje osobina svojstvenih za lokaciju kliknite gumb "Uredi...".

Sukob postavki kolačića

U slučaju da su za istu lokaciju aktivirane dvije različite postavke kolačića, pri čemu jedna od njih odbija njihovo prihvaćanje, kolačići s te lokacije bit će odbijeni. Na primjer, ako ste putem dijaloga za opcije kolačića blokirali sve kolačiće iz domene "primjer.com", ova će postavka imati učinak na sve poslužitelje unutar domene "primjer.com". Postavke će obuhvatiti i domenu "www.primjer.com", čak i u slučaju da posebno dopustite kolačiće iz te domene.

Saznajte više o kolačićima