Inställningar för kakor

Tryck Page Down och Page Up för att byta sida

Dessa inställningar låter dig styra Operas hantering av kakor (cookies).

Du kan välja hur kakor om hanteras allmänt, baserat på regler på serverbasis eller om en flervalsdialog skall visas för varje kaka som kommer in.

Vanliga kakor sänds från webbplatsen du besöker medan tredjepartskakor sänds från en annan server (till exempel en reklamserver) och kan återanvändas på olika servrar och webbplatser än den du besökte när kakan lagrades.

Serverhanteraren

Du kan även välja att hantera kakor baserat på den webbplats som sätter dem, till exempel ta emot kakor från www.example.org, men vägra kakor från www.example.com.

Kakor som sätts lagras på din dator medan du surfar på webben och visas i serverhanteraren så att du kan styra hur de hanteras.

Normalt hanteras alla servrar enligt dina allmänna inställningar för kakor, men du kan lägga in specifika regler för vissa webbservrar om du så önskar.

1. Tryck "Hantera kakor".
  2. Leta på servern genom att skriva i fältet "Snabbsökning" eller genom att välja i listan.
  3. Tryck "Redigera" för att välja hur kakor skall hanteras från den specifika servern.

Om du aktiverar inställningar för hela domänen på servern www.example.org, kommer inställningen gälla för alla servrar i domänen example.org, till exempel www2.example.org och www4.www3.example.org.

Tips: Serverhanteraren kan även användas för att hantera inloggningsuppgifter i Trollspöet.

Ta bort när Opera avslutas

Vissa webbplatser kräver att du tar emot kakor för att kunna använda deras tjänster. Om du vill att se till att webbplatserna fungerar samtidigt som du undviker att behålla kakor mellan besöken kan du välja att låta Opera ta bort alla kakor varje gång du avslutar webbläsaren.

Inte alla kakor sänds enligt de allmänt accepterade specifikationerna. Om du bara vill ta emot kakor som följer standarderna slår du av kakor med felaktig sökväg.

Lösenordsskyddade sidor

Om du loggar in på en webbplats kommer inloggningssidan alltid att tas bort från Operas cache när du avslutar.

För att se till att de webbsidor du besökt på en lösenordsskyddad webbplats också tas bort aktiverar du funktionen för att använda kakor för att spåra lösenordsskyddade sidor.

Observera: Om du aktiverar detta alternativ kommer lösenordsskyddade sidor inte heller att visas i din globala historik och länkar till dessa sidor kommer inte markeras som använda.

Läs mer om kakor