1. Værktøjslinjer
  2. Menuer
  3. Paneler
  4. Kvikknapper
  5. Bogmærker
  6. Skærmbrikker
  7. Notater
  8. Opera Link
  9. Blokering af indhold
  10. Svindelværn
  11. BitTorrent
  12. Visningstilstande
  13. Udviklingsværktøjer
  14. Indstillinger
  15. Avancerede indstillinger
  16. Advanced Preferences
  17. Avancerede indstillinger
  18. Dekorationer
  19. Tastaturgenveje
  20. Brugen af musen
  21. Brugen af Tale
  22. E-post og nyhedsgrupper
  23. Nyhedskanaler
  24. Chat
  25. Dialoger
  26. Sikkerhedskopiering af Opera

Brugen af Tale

Introduktion

Med Operas talemodul aktiveret kan du styre browseren ved hjælp af tale-kommandoer. Udover dette kan du også få teksten fra websiderne læst op.

Tale-funktionen findes aktuelt kun på engelsk og på Windows-platformen.

Krav

Din computer skal køre Windows 2000 eller XP. Der skal være et lydkort tilsluttet, og derudover skal du have en mikrofon og højtalere, eller et headset.

Bemærk:

Tal til Opera

Du kan styre Opera med talekommandoer, men du kan selvfølgelig også anvende talekommandoerne i kombination med mus og tastatur.

1. Du skal allerførst slå talestyret surfing til under Indstillinger for Tale. Tryk Ctrl+F12, eller gå til Funktioner > Indstillinger.
  2. Når du har gjort dette, fremkommer en dialog, der spørger, om du ønsker at hente og installere tale-biblioteker. Accepter, og resten foregår automatisk.
  3. Gå til en webside (eller bliv her på siden).
  4. Klik og hold knappen "Tale" nede (findes på visningsbjælken, der tilgås via yderste højre knap på adressebjælken).
  5. Sig "Opera reload page" i mikrofonen, slip så knappen "Tale".

Efter et par udtaleforsøg skulle du være i stand til helt bogstaveligt at fortælle Opera, hvad du vil have udført. Du er måske interesseret i at få oplæst en tekst fra en webside: Marker teksten, klik på knappen "Tale", sig "Opera speak".

Bemærk: Du kan bruge tasten Scroll Lock som en substitut for knappen "Tale" på visningsbjælken.

Tal til websider

Du kan også tale direkte til webtjenester og websider, der understøtter dette.

Bemærk: Du skal indlede alle kommandoer henvendt til browseren med "Opera". Dette er for at undgå en forveksling mellem kommandoer henvendt til browseren og kommandoer henvendt til tale-understøttede websider.

Tale-kommandoer

Husk at indlede alle kommandoer med "Opera". Grundkommandoerne er:

Oplæsning

Kommando Operas handling
Speak Læs markeret tekst
Read Marker første/næste tekstblok på siden og læs den op
Page address Læs adressen (URL) for aktuelle side
Link address Læs adressen (URL) på link i fokus
Clipboard content Læs indhold i udklipsholderen

Generelt

Kommand Operas handling
Voice commands Vis listen af standardkommandoerne (denne liste)
Voice help Gå til hjælpesiden for Tale (dette dokument)
Help Gå til indeks-siden for Operas hjælp
Back/Forward Gå tilbage til forrige side eller frem til næste side
Fast forward Analyser siden, og gå til den sandsynlige næste side
Rewind Returner til forrige websted eller til første side på aktuelle websted
Home Gå til den side, du har angivet som startside
Reload page Opdater den aktuelle side
Reload all Opdater alle sider
Stop loading Afbryd indlæsningen af aktuelle dokument
Log in Brug logind-administratoren (Tryllestaven) og log ind
Full screen Aktiver/deaktiver fuld skærm
Small screen Efterlign håndholdt enhed/retur til normal visningsmåde
Next/previous page Skift til næste eller forrige åbne faneblad i Opera
Paste and go Gå direkte til en webadresse (URL) liggende i udklipsholderen
Duplicate page Dupliker aktive faneblad
New page Åbn et nyt, tomt faneblad
Close page/all Luk det aktive faneblad eller alle åbne faneblade
Close other Luk alle åbne faneblade undtagen det aktive
Reopen page Genåbn det sidst lukkede faneblad
Quit application Luk Opera
Zoom in/out Zoom ind/ud med 10%
Zoom normal Sæt til 100%

Navigering på side

Kommand Operas handling
Page start/end Gå til toppen eller bunden af en side
Page up/down/left/right Gå på aktuelle side ét skærmbillede op, ned, venstre, højre
Scroll up/down/left/right Bladr på aktuelle side op, ned, venstre, højre
Move up/down/left/right Naviger til næste side-element (retning hhv. op, ned, venstre og højre)
Next/previous link Fremhæv næste eller forrige link på side
Open link Gå til fremhævede link
Next/previous heading Fremhæv næste eller forrige overskrift
Next/previous element Fremhæv næste eller forrige element
Toggle images Skift mellem fremvisning af alle/ingen/cachede billeder
Toggle mode Skift mellem forfatter- og brugertilstand
Next/previous widget Gå til næste eller forrige inputelement i en formular
Next/previous radio Gå til næste eller forrige radioknap
Click Klik valgte knap
Check Sæt/fjern afmærkning (fx radioknap eller afkrydsningsboks)

Paneler

Kommand Operas handling
Compose Skriv en ny meddelelse
Check mail Se efter nye meddelelser
Show bookmarks/mail/links Vis panelet for bogmærker, post eller links
Show messages Vis meddelelser fra valgte fremvisningspunkt
Next/previous Gå til næste eller forrige element i panelet
Open link Åbn valgte link
Open link in new Åbn valgte link i en ny side

I meddelelser

Kommand Operas handling
Next/previous message Gå til næste eller forrige meddelelser i listen
Reply to message/all Besvar meddelelse til afsender / til alle modtagerne af den originale meddelelse
Mark as read/unread Marker aktuelle meddelelse som læst/ulæst
Open message Rediger i et udkast, eller åbn meddelelse for læsning (afhænger af fremvisningen, kommandoen udføres i)
Forward message Videresend aktuelle meddelelse

Få mere at vide

Talking to Opera, en vejledning til Opera med Tale.