1. Værktøjslinjer
  2. Menuer
  3. Paneler
  4. Kvikknapper
  5. Bogmærker
  6. Skærmbrikker
  7. Notater
  8. Opera Link
  9. Blokering af indhold
  10. Svindelværn
  11. BitTorrent
  12. Visningstilstande
  13. Udviklingsværktøjer
  14. Indstillinger
  15. Avancerede indstillinger
  16. Advanced Preferences
  17. Avancerede indstillinger
  18. Dekorationer
  19. Tastaturgenveje
  20. Brugen af musen
  21. Brugen af Tale
  22. E-post og nyhedsgrupper
  23. Nyhedskanaler
  24. Chat
  25. Dialoger
  26. Sikkerhedskopiering af Opera

Chat

Tryk Page Down og Page Up for at skifte slides

Opera har en elegant og integreret chatklient indeholdende alle de basale funktioner.

Kom i gang

For at koble på et rum for første gang:

1. Gå til Funktioner > Post- og chatkontoer
  2. Klik "Tilføj", vælg "Chat".
  3. Udfyld med dit rigtige navn og e-postadresse (eller noget andet, hvis du vil højne din anonymitet).
  4. Angiv et kaldenavn, du vil optræde under i chatten. Dette er begrænset til 9 tegn på visse servere.
  5. Vælg en chatserver at forbinde til.
  6. Klik "Færdig" for at oprette kontoen.

Når du har sat en chatkonto op, vil listen af rum automatisk blive nedhentet fra serveren og vist til dig.

Gå ind i rum

Vælg Rumliste fra menuen Chat for at se listen af rum på en chatserver.

Chat i rum

Når du går ind i et rum, vil en chatside vises i et faneblad:

Listen af personer i rummet står i højre side. Personer med kaldenavne i fed skrift har særlige tilladelser i chatrummet og kaldes operatører. Personer, der har et sløret ikon, står ikke i din kontaktliste.

Skriv en besked i feltet i bunden af siden for at sige noget i rummet.

Bemærk: Hvis der er mange brugere på en chatserver, kan det godt tage noget tid, før beskeden bliver afleveret.

Chat-status

Du kan let oplyse de andre brugere om, du eksempelvis er mindre aktiv, fordi du taler i telefon, eller at du slet ikke er ved computeren et stykke tid. Dette kan du gøre ved ændre din online-status i menuen chat.

Flere muligheder i chatrum

Når du er i et rum, kan du også:

Privat chat

Dobbeltklikker du på et kaldenavn, startes en privat chat. Når der chattes privat, vises en lille værktøjslinje. Denne værktøjslinje indeholder de samme valgmuligheder som menuen, der ellers fremkommer ved højreklik på et kaldenavn fra chatlisten.

Når nogen sender dig en privat besked for at starte en chat med dig, vil du se et nyt faneblad poppe op med personens kaldenavn på fanen.

Kommandoer i chatrummet

Der er knapper og menuer til de mest almindelige chat-kommandoer, men hvis du foretrækker at skrive kommandoerne, kan du bruge de normale IRC-kommandoer. Følgende kommandoer er nogle af de oftest anvendte:

Smileys

Diverse kombinationer af tegn vil, når brugt ved chat eller i en epost-meddelelse, producere en grafisk smiley:

Smiley Tegn Beskrivelse
  • :)
  • :-)
  • =)
Glad ansigt
  • :(
  • :-(
Sur / ked af det
  • ;)
  • ;-)
Blinkende, et glimt i øjet
  • :o
  • :-O
Overrasket
  • :D
  • :-D
Grinende
  • 8-)
  • 8-D
Cool, sej
  • :|
  • :-|
Ligeglad, ligegyldig
:'( Grædende
  • :@
  • :-@
Gal
  • :p
  • :-P
Rækker tunge
'< Pacman

Opret rum

For at oprette dit eget rum og blive operatør herfor, vælg Nyt rum fra menuen Chat og angiv navnet på rummet, du ønsker at oprette.

Du skal vælge et rum, der ikke allerede er oprettet. Du bliver måske derfor nødt til at prøve et par forskellige navne, før du finder et ledigt. Hvis det rumnavn, du har valgt, allerede findes, så vil du blot gå ind i dette rum som normalt.

I visse rum er det kun operatører, der må ændre rummets emne, synlighed og kodeordsbeskyttelse. Klik på "Egenskaber" på værktøjslinjen i et rum for at se, om du har tilladelse til at ændre de ovennævnte ting.

Rumoperatør

Når du opretter et nyt rum, bliver du automatisk rummets operatør. Som operatør får du, ved højreklik på et kaldenavn, adgang til undermenuen "Kontrol". Fra denne kan du:

Chat-panel

Alle rum, du går ind i, gemmes i panelet Chat og organiseres under chatserveren, de tilhører. Klik på navnet på et tidligere besøgt rum for at gå ind i dette igen.

Du vil også se en liste over alle dine kontakter, der er logget på den samme server, hvis du ellers har tilføjet deres chat-kaldenavne til deres kontaktinformation. Klik på et kaldenavn for at starte en privat chat.

Egenskaber for konto

Gå til Funktioner > Post- og chatkontoer for at finjustere dine kontoindstillinger, som f.eks.:

Bemærk, du kan have lige så mange kontoer, som du lyster. Det betyder, at du kan chatte på flere forskellige chat-servere på samme tid.