1. Werkbalken
  2. Menu's
  3. Panelen
  4. Snelkiezer
  5. Bladwijzers
  6. Widgets
  7. Notities
  8. Opera Link
  9. Inhoud blokkeren
  10. Fraudebescherming
  11. BitTorrent
  12. Weergavestanden
  13. Ontwikkelgereedschap
  14. Voorkeuren
  15. Geavanceerde voorkeuren
  16. Skins
  17. Sneltoetsen
  18. De muis gebruiken
  19. Spraak gebruiken
  20. E-mail en nieuwsgroepen
  21. Nieuwsstromen
  22. Chat
  23. Dialoogvensters
  24. Opera back-uppen

Beveiliging

Beveiligingsvoorkeuren

Voorkeuren > Geavanceerd > Beveiliging

Druk PageDown en PageUp om dia's te wisselen

Browserbeveiliging is afhankelijk van het bepalen van de identiteit van personen en organisaties die zaken willen doen over het internet, en hen voorzien van een veilige omgeving waarin ze dat kunnen doen. U kunt via de beveiligingsvoorkeuren de door Opera aangeboden veilige omgeving beheren.

Hoofdwachtwoord instellen

Cliëntcertificaten, soms ook persoonlijke certificaten genoemd, worden aan u verstrekt door banken en andere beveiligde websites om u te identificeren. Omdat de op uw computer opgeslagen cliëntcertificaten bedoeld zijn om uw identiteit te verzekeren, vereist Opera dat u ze beschermt door een hoofdwachtwoord in te stellen.

Opera zal u vragen om een hoofdwachtwoord in te stellen wanneer u voor de eerste keer een cliëntcertificaat installeert. U dient een wachtwoord te kiezen dat niet te raden is, en dit geheim houden. Wanneer u uw cliëntcertificaten wilt gebruiken, zal Opera u vragen het hoofdwachtwoord in te voeren.

Om het hoofdwachtwoord achteraf te wijzigen, of om een hoofdwachtwoord in te stellen zelfs als u geen cliëntcertificaten heeft, drukt u op de knop "Hoofdwachtwoord instellen". U kunt met het hoofdwachtwoord niet alleen uw clientcertificaten beschermen, maar ook uw opgeslagen wachtwoorden.

Om wachtwoord vragen

Nadat het hoofdwachtwoord is ingesteld, kunt u de interval aanpassen waarmee ernaar gevraagd wordt. Deze interval staat standaard op "Altijd wanneer nodig", dus elke keer dat u een cliëntcertificaten nodig heeft, of elke keer dat u een opgeslagen wachtwoord nodig heeft als u "Met hoofdwachtwoord de opgeslagen wachtwoorden beschermen" heeft ingeschakeld.

Met hoofdwachtwoord de opgeslagen wachtwoorden beschermen

Als u "Met hoofdwachtwoord de opgeslagen wachtwoorden beschermen" inschakelt, zal het hoofdwachtwoord elke keer worden gevraagd als u een opgeslagen wachtwoord nodig heeft, of met de interval zoals ingesteld in "Om wachtwoord vragen".

Fraudebescherming inschakelen

Fraudebescherming waarschuwt u voor verdachte webpagina's, door de pagina die u aanvraagt te controleren bij een database van bekende "phishing"- en "malware"-websites. Het staat standaard ingeschakeld, en kan worden in- en uitgeschakeld via de optie "Fraudebeschereming inschakelen".

Certificaten beheren

Druk op de knop "Certificaten beheren" voor een overzicht van uw geïnstalleerde certificaten.

Persoonlijk
cliëntcertificaten identificeren u tijdens transacties met beveiligde websites
Autoriteiten
Certificaatautoriteiten certificeren de identiteit van websites
Intermediate
Tussenautoriteiten certificeren de identiteit van websites
Goedgekeurd
U heeft deze certificaten, die veiligheidsproblemen hebben, goedgekeurd
Afgewezen
U heeft deze certificaten, die veiligheidsproblemen hebben, afgewezen

Beveiligingsprotocollen

Beveiligingsprotocollen worden gebruikt om beveiligd te kunnen communiceren met websites wanneer gevoelige gegevens, zoals creditcard-informatie, in het spel zijn.

Wanneer u een site bezoekt die beveiligingsprotocollen gebruikt, wordt een gele beveiligingsbalk in het adresveld getoond, of een groene beveiligingsbalk voor sites met Extended Validaton (EV, uitgebreide validatie). Naast een hangslotpictogram zult u ook het domeinnaam zien van het certificaat; op EV-sites de naam van de organisatie die het certificaat heeft geregistreerd. Klik op de balk voor aanvullende informatie.

Meer te weten komen over beveiliging