Opera Software
 1. Werkbalken
 2. Menu's
 3. Panelen
 4. Snelkiezer
 5. Bladwijzers
 6. Widgets
 7. Notities
 8. Opera Link
 9. Inhoud blokkeren
 10. Fraudebescherming
 11. BitTorrent
 12. Weergavestanden
 13. Ontwikkelgereedschap
 14. Voorkeuren
 15. Geavanceerde voorkeuren
 16. Skins
 17. Sneltoetsen
 18. De muis gebruiken
 19. Spraak gebruiken
 20. E-mail en nieuwsgroepen
 21. Nieuwsstromen
 22. Chat
 23. Dialoogvensters
 24. Opera back-uppen

BitTorrent

Druk PageDown en PageUp om dia's te wisselen

Opera heeft ingebouwde ondersteuning voor het BitTorrent-protocol. BitTorrent is een peer-to-peer (letterlijk "tussen gelijken", ofwel "met medegebruikers") bestandsverdelingsprotocol waarmee u grote bestanden kunt binnenhalen zonder te veel belasting te veroorzaken voor een enkele server, omdat de download verdeeld wordt.

Ook al wordt er vaak naar verwezen als "downloaden", is het BitTorrent-protocol er afhankelijk van dat alle gebruikers zowel ontvangers als verdelers van bestanden zijn. Wanneer u een BitTorrent-archief downloadt naar uw computer, helpt u ook mee aan het verdelen naar andere gebruikers. Het is niet mogelijk om te downloaden zonder te uploaden, al kunt u natuurlijk wel beperkingen opleggen aan het gebruik van bandbreedte.

Delen en downloaden

Wanneer u op een .torrent-link klikt, zal Opera een dialoogvenster tonen waarin u kunt aangeven naar welke map het bestand moet worden gedownload. Klik "Ja" om te beginnen met downloaden.

Zodra een deel van het archief naar uw computer is gedownload, zult u beginnen met het delen van ontvangen onderdelen met andere BitTorrent-gebruikers, aangeduid als 'peers' (gelijken). Hoe meer peers meehelpen met het verdelen van een bestand, des te sneller zal de download verlopen.

Noot: U zult doorgaan met het verdelen van bestanden nadat de download gereed is, totdat u de overdracht stopt of Opera afsluit.

BitTorrent-voorkeuren

U heeft toegang tot de BitTorrent-voorkeuren vanuit de dialoog die wordt weergegeven zodra u een torrent-overdracht start.

In de voorkeuren kunt u aangeven hoeveel bandbreedte mag worden gebruikt voor het downloaden en voor het uploaden. Als u merkt dat BitTorrent te veel van uw netwerkcapaciteit gebruikt met de standaard automatische bandbreedtebeperking, moet u deze instellingen veranderen.

Luisterpoort en testen

Mogelijk is uw computer niet ingesteld om BitTorrent-bestanden te delen. In de voorkeuren vindt u ook een veld waarmee u kunt opgeven op welke poort geluisterd moet worden naar binnenkomende verbindingen. Gebruik de "Test"-knop naast het "Luisterpoort"-veld om te controleren of uw huidige instellingen zullen werken.

Als de test mislukt dient u de instellingen van uw router en/of uw firewall te wijzigen om binnenkomende BitTorrent-verbindingen op de aangegeven poort toe te staan.

Merk op dat sommige poorten die regelmatig voor BitTorrent worden gebruikt ook geblokkeerd kunnen worden door uw dienstverlener (provider) of systeembeheerder.

Waarschuwingen

Tijdens de eerste keer dat u BitTorrent gebruikt kan uw besturingssysteem of firewall u waarschuwen dat het Opera geblokkeerd heeft. Dit wordt veroorzaakt door de poging van Opera om de benodigde serverpoort te openen voor het delen van bestanden, aangezien uw firewall zeker wil stellen dat zulke poorten niet worden geopend zonder uw medeweten.

Mocht dit gebeuren, zorg dan dat u Opera deblokkeert voordat u verdergaat.

Opera heeft een ingebouwde BitTorrent-zoekmachine beschikbaar vanuit het uitklapzoekveld op de adresbalk.

Meer te weten komen

BitTorrent in Wikipedia