1. Knapprader
  2. Menyer
  3. Paneler
  4. Bokmärken
  5. Manicker (widgetar)
  6. Anteckningar
  7. Visningslägen
  8. Källkodsvisare
  9. Inställningar
  10. Avancerade inställningar
  11. Skal
  12. Snabbtangenter
  13. Använda musen
  14. Använda talfunktioner
  15. E-post och diskussioner
  16. Kanaler
  17. Samtal (chatt)
  18. Dialoger
  19. Säkerhetskopiera Opera

Visning

Styr utseendet på webbsidor.

Tryck Page Down och Page Up för att byta sida

Multimedia

Om du slår av GIF- och SVG-animering kommer animerade bilder i dessa format visas som vanliga bilder.

Slå av ljud i webbsidor om du till exempel vill lyssna på musik på din dator och inte vill bli avbruten av ljud som kommer från webbsidor.

Observera att om du slår av ljud i webbsidor slår du samtidigt av talfunktionerna.

JavaScriptalternativ

JavaScript är ett skriptspråk som används för att lägga till funktioner på webbsidor. JavaScript kan i sällsynta fall användas på ett inträngande sätt och kan därför slås av helt, men observera att detta även kommer slå av de fall där det skulle användas korrekt.

Tryck "JavaScriptalternativ" för att förhindra JavaScript från att utföra vissa funktioner som kan vara irriterande, till exempel att manipulera webbläsarens fönster.

Om du har egna JavaScriptfiler ("User JavaScript") på din dator kan du välja en eller flera mappar för JavaScriptfiler för att dynamiskt ändra på webbplatser.

Visningsalternativ

Utseende

Om du slår av ramar (delsidor) eller flytande ramar (sidor i sidor) kommer sidor som använder dem att visa alternativt innehåll, om sådant finns.

För att se hur webbsidor med ramar är uppbyggda aktiverar du kanter på ramar. När du visar sidor med ramar kommer den aktiva ramen alltid att ha en kant.

Du kan välja om du vill att formulär och rullningslister skall visas med normalt utseende eller om du vill tillåta webbsidor att formge dem på ett annat sätt.

Egen stilmall

Tryck "Bläddra" för att välja en egen stilmall att använda. Observera att förvalet "user.css" är en tom fil. Stilmallen kommer inte visas i menyn Stilmallar.

Visningslägen

Opera har två lägen för att visa webbsidor. "Författarläge" låter dig se webbsidor som författaren tänkte sig den, medan "Eget läge" låter dig se sidan med ditt eget utseende.

Du kan välja vilket läge som skall användas som standard och du kan redigera visningsinställningar för varje läge. Observera att "Egna teckensnitt och färger" och "Eget länkutseende" gäller inställningarna på fliken Webbsidor.

Tips: För att växla mellan de två lägena medan du läser trycker du Skift+G eller använder menyn på Visaraden.

Java

Vissa webbplatser använder Java för att tillhandahålla interaktivt innehåll på webbsidor. Om du inte har Java installerat kommer Opera automatiskt erbjuda dig att gå till en hämtsida när du stöter på denna typ av innehåll. Slå av Java om du inte vill köra Javaminiprogram från webbsidor på din dator.

Insticksprogram

Många multimediafiler på webben kräver tredjepartsprogram för att spelas, så kallade insticksprogram eller "plug-in".

Du kan helt slå av insticksprogram, du kommer då endast se filer Opera själv kan visa.

Webbplatsinställningar

Alla de inställningar som nämnts ovan, förutom visningsläget, kan nås från webbplatsinställningarna. Du kan även nå samtliga webbplatsinställningar och allt blockerat innehåll från de allmänna inställningarna.

Läs mer