1. Työkalurivit
  2. Valikot
  3. Paneelit
  4. Kirjanmerkit
  5. Vimpaimet
  6. Muistiinpanot
  7. Näyttömuodot
  8. Lähdekoodin katselin
  9. Asetukset
  10. Lisäasetukset
  11. Tapetit
  12. Näppäinoikotiet
  13. Hiiren käyttäminen
  14. Äänikomentojen käyttäminen
  15. Sähköposti ja uutisryhmät
  16. Kanavat
  17. Keskustelu
  18. Valintaikkunat
  19. Operan varmuuskopioiminen

Sähköposti ja uutisryhmät

Näppäimillä Page Down ja Page Up voi vaihtaa diojen välillä.

Johdanto

Operan sähköpostiohjelma ja uutisryhmien lukija on suunniteltu nopeiksi, tyylikkäiksi ja helpoiksi käyttää.

Kaikki vastaanottamasi viestit lajitellaan automaattisesti lähettäjän, sisällön ja viestityypin mukaan. Niitä pidetään yksittäisessä tietokannassa ja ne voi siksi laittaa näkymään useammassa näkymässä ilman kopioinnin tai siirtämisen tarvetta.

Viestien tuominen

Seuraa näitä vaiheita jos haluat tuoda viestejä, yhteystietoja tai asetuksia muista sähköpostiohjelmista:

1. Valitse Työkalut > Sähköposti- ja keskustelutilit.
  2. Napsauta "Lisää" ja valitse "Tuo sähköpostit".
  3. Valitse, mistä sähköpostiohjelmasta tiedot tuodaan
  4. Ellei Opera kykene paikallistamaan oikeaa kansiota, napsauta "Valitse" valitaksesi kansion jossa viestit ovat.
  5. Valitse, mille Operan tilille tuodaan; valitse "<uusi tili>" tuodaksesi täysin uuteen tiliin.
  6. Valitse, tuodaanko asetukset, kontaktit, viestit vai useita näistä.
  7. Valitse "Tuo" aloittaaksesi tuomisen.

Tuotuja viestejä käsitellään seuraavalla tavalla:

Uuden tilin käyttöönotto

Seuraa näitä vaiheita jos haluat ottaa käyttöön uuden tilin tuomatta vanhoja viestejä:

1. Valitse Työkalut > Sähköposti- ja keskustelutilit.
  2. Napsauta "Lisää" ja valitse, minkä tyyppisen sähköpostitilin haluat luoda (todennäköisimmin POP ellet ole varma).
  3. Kirjoita nimesi, sähköpostiosoitteesi ja vaihtoehtoisesti organisaatio, johon kuulut.
  4. Kirjoita käyttäjänimesi ja salasanasi (jotka olet saanut Internet-yhteydentarjoajaltasi).
  5. Kirjoita palveluntarjoajaltasi saamasi postipalvelimen tiedot.
  6. Napsauta "Valmis" luodaksesi tilin.

Viestit, jotka eivät jo ennestään ole tietokoneella, ladataan tämän jälkeen postipalvelimelta.

Vinkki: Löydät Operan online-artikkelista ohjeita sähköpostiohjelman käyttämisestä Premium Opera Web Mail -tilin kanssa.

Viestien kirjoittaminen

Vinkki: Viestinkirjoitusikkunan fontin voi vaihtaa fonttiasetuksissa.

Viestien lukeminen

Uudet viestit ladataan tietokoneelle oletusarvoisesti säännöllisin väliajoin, mutta voit myös valita että tämä tehdään manuaalisesti jos vaikkapa käytät puhelinverkkoyhteyttä. Etsi "Lukemattomat"-näkymäsi Sähköposti-paneelin tai valikon kautta tutkiskellaksesi uusia viestejä.

Viestipuu selostettuna

Viestipuussa on neljä eri osaa:

1. Työkalurivi, jolla on painikkeet yleisiin toimintoihin
  2. Viestit listaava kenttä
  3. Kenttä, joka näyttää valitun viestin sisällön
  4. Kenttä, johon voi kirjoittaa tekstiä lähetettäväksi pikavastauksena valittuun viestiin

Napsauta sarakkeita lajitellaksesi listatut viestit vastaavien kriteereiden mukaisesti.

Sinisellä näytettävät viestit ovat vielä katsomattomia (ei ole valittu kohdistimella). Lihavoituja viestejä ei ole vielä merkitty luetuiksi.

Hymiöt

Opera voi näyttää tekstinä lähetetyt hymiöt hymiökuvina sähköposteissa ja uutisryhmäviesteissä. Tämän ominaisuuden voi valita sähköpostin työkaluriviltä kohdasta Näytä > Näyttö > Käytä hymiöitä. Jos haluat tietää, mitä hymiöitä on käytössä, katso keskustelun ohjeet.

Pikahaku

Etsiäksesi nopeasti tiettyä termiä tai tekstijonoa nykyisen näkymän kaikista viesteistä, käytä sähköpostityökaluriviltä löytyvää "Pikahaku"-kenttää. Viestit lajitellaan samalla kun kirjoitat.

Viestilistan kontekstivalikko

Napsauta viestiä hiiren oikeanpuolimmaisella napilla niin saat monivalintalistan:

Napsauttamalla sähköpostityökalurivin Näytä-painiketta näet useampia vaihtoehtoja näyttää viestejä:

Jos käyttää pikavastausta vastaamiseen, Opera poistaa tekstin jota on lainattu useammin kuin kahdesti.

Vinkki: Tiedostosta "accounts.ini" voi määrittää, kuinka paljon lainattua tekstiä poistetaan vastattaessa. Korvaustekstin voi muuttaa tiedostosta "finnish.lng".

Varoitus: HTML-viestit voivat sisältää merkintöjä, jotka noutavat tiedostoja Internetistä. Tämä on turvallisuusriski ja on siksi oletusarvoisesti kytketty pois päältä.

Viestien järjesteleminen

Sähköpostipaneeli näyttää puun näkymistä, jotka järjestelevät viestejä. Ota huomioon seuraavat viestipuuhun liittyvät seikat:

Napsauta näkymää hiiren oikealla painikkeella niin saat tällaisen valikon:

Huomaa: Postituslistat tunnistaa katsomalla niiden viestien standardinmukaisia otsaketietoja. Löydät tähän liittyvät määritykset IETF RFC 2919:stä.

Suodattimet

Roskapostisuodatin

Roskaposti-näkymä erottelee muiden näkymien viesteistä mainokset ja ei-toivotut viestit. Oletusarvoisesti Operan sisäinen roskapostisuodatin on asetettuna keskivahvuiseksi, ja se analysoi siihen lisättyjä ja siitä poistettuja viestejä parantaakseen asteittain sen automaattista lajittelua.

Sisäinen roskapostisuodatin etsii viesteistä epäilyttävää sisältöä, puuttuvaa lähettäjän osoitetta jne. Jos viestistä löytyy liian monta kyseenalaista ominaisuutta, viesti tulkitaan roskapostiksi. Voit säätää roskapostisuodattimen asetuksia napsauttamalla paneelin kohtaa "Roskaposti" hiiren oikealla napilla ja valitsemalla "Ominaisuudet" esille tulevasta kontekstivalikosta.

Oman suodatinpuun rakentaminen

Jos haluat järjestää viestejäsi vielä enemmän kuin miten niitä lajitellaan automaattisesti, voit luoda omia viestisuodattimia jotka muistuttavat perinteisiä viestikansioita. Ylätason suodattimia voi luoda napsauttamalla mitä tahansa postipaneelin kohtaa hiiren oikealla napilla ja valitsemalla "Uusi suodatin".

On mahdollista saada viestit näkymään käsin suodattimissa napsauttamalla viestinäkymässä viestiä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla suodatin kohdan "Näytä kohteessa". Se onnistuu myös automaattisesti asettamalla tietyt säännöt sisältäviä suodattimia viestien lajitteluun. Kunkin viestin voi asettaa näkymään niin monessa näkymässä kuin haluaa.

Muokataksesi suodattimen nimeä tai siihen kytkettyjä sääntöjä, valitse suodatin paneelissa ja paina Alt+Enter.

Suodattimilla voi tehdä seuraavia asioita:

Tietokoneellasi olevien viestien kasvaessa saattaa tulla tarpeelliseksi pystyä noutamaan jotkin tietyt viestit pikaisesti. Operassa on useampia hakuvaihtoehtoja viestien etsimiseen:

Tunnuksien muokkaaminen

Voit valita erilliset asetukset kullekin tilille kohdasta Työkalut > Sähköposti- ja keskustelutilit.

Yleiset

Palvelimet

Kirjoita palveluntarjoajalta saamasi sähköposti- tai uutisryhmätilin tiedot. Ota yhteyttä palveluntarjoajaasi, jos joitakin tietoja puuttuu.

Vinkki: Suojataksesi sähköposti- ja uutisryhmäsalasanojasi, kirjoita pääsalasana Operan tietoturva-asetuksiin.

Saapuvat

Lähtevät

IMAP

Tietoja IMAP:ista

IMAP järjestää viestisi sähköpostipalvelimelle kansioihin. Riippumatta siitä, missä olet ja mistä katsot postejasi, näet samat viestit samalla tavalla järjesteltynä eri tietokoneilla.

Varoitus: Jos sähköpostitiliä käytetään yhtä aikaa sekä POP:in että IMAP:in kautta, luvassa saattaa olla ongelmia. Kannattaa siksi käyttää vain joko POP:ia tai IMAP:ia tilin kanssa.

IMAP-tilin asettaminen

Ennen kuin yrität asettaa IMAP-tiliä käyttöön, varmista että käyttämäsi sähköpostipalvelu tukee sitä. Seuraa sitten POP:ia koskevia ohjeita ja valitse IMAP POP:in sijaan silloin kun sinulta kysytään tilin tyyppiä.

IMAP:in käyttäminen

Kun IMAP-kansiosi on käyttövalmis, ja kaikki viestit on ladattu tietokoneelle, IMAP-kansiopuusi näkyy "Sähköposti"-paneelissa kohdan "Postit käyttäjälle..." alla.

Vastaanotetut-kansio on saapuneiden viestien oletuskansio eikä sitä voi poistaa. Napsauta sitä lukeaksesi viestejäsi. Viestien lukeminen ja kirjoittaminen IMAP:illa tapahtuu samalla tavalla kuin POP:inkin kanssa.

IMAP-kansioiden ylläpitäminen

Mene kohtaan Sähköposti > IMAP-kansiot mukauttaaksesi IMAP-kansiopuutasi. Napsauta valintaruutuja valitaksesi mitä IMAP-kansioita käytetään tietokoneella.

Huomaa, että kun poistat IMAP-kansion palvelimelta, kaikki kansion viestit menetetään.

Siirtääksesi viestin IMAP-kansiosta toiseen, vedä viesti viestinäkymästä ja pudota se uuteen kansioon.

Asetukset

Tunnuksen asetukset ovat samankaltaisia kuin POP:illa näitä uusia kohtia lukuun ottamatta:

Huomaa: Saadaksesi täyden hyödyn irti IMAP:in kyvyistä sinun tulee olla yhteydessä Internetiin.

Viestien vieminen

Jos haluat viedä sähköpostiviestisi Operasta selaimen puhtaan asennuksen tai toisen sähköpostiohjelman kanssa käytettäväksi, nopein tapa on varmistaa ensin että kaikki saapuneiden viestien tyypit näkyvät "Vastaanotetut"-näkymässä. Napsauta sitten näkymää hiiren oikealla napilla ja valitse "Vie". Opera vie kaikki valitun näkymän viestit yksittäiseen pakattuun tiedostoon, jonka pystyy kätevästi tuomaan haluamaansa ohjelmaan.

Huomaa, että kunkin postipaneelin näkymän voi viedä erikseen. Tähän sisältyvät lähetetyt viestit ja luonnokset.

Uutisryhmät (Usenet-keskusteluryhmät)

Sähköpostiviesti lähetetään yleensä yhdelle tai useammalle henkilölle, kun taas uutisryhmäartikkeli on verrattavissa lappujen pistämiseen ilmoitustaululle.

Uutisryhmätilin asettaminen

1. Mene kohtaan Työkalut > Sähköposti- ja keskustelutilit.
  2. Napsauta "Lisää" ja valitse "Uutisryhmät".
  3. Kirjoita nimesi, sähköpostiosoitteesi ja organisaatiosi (valinnainen).
  4. Kirjoita palveluntarjoajasi antamat tiedot uutisryhmäpalvelimesta.
  5. Napsauta "Valmis" luodaksesi uuden tilisi.

Vinkki: Osallistuaksesi Opera-aiheisiin uutisryhmiin, kirjoita news.opera.com uutisryhmäpalvelimen osoitteeksi.

Uutisryhmien tilaaminen

1. Mene kohtaan Sähköposti > Uutisryhmät.
  2. Tilaa ryhmiä napsauttamalla vastaavia valintaruutuja listalta.
  3. Napsauta hyväksyäksesi tilaukset.

Vinkki: Kirjoita tekstiä "Pikahaku"-kenttään etsiäksesi uutisryhmiä ilman koko listan läpikäymistä.

Uutisryhmien lukeminen

Lukeaksesi uutisryhmää, napsauta sitä ryhmää jota haluat lukea "Ryhmät palvelimella" -näkymässä. Uutisryhmäartikkeleiden lukeminen ja niiden kirjoittaminen on hyvin samankaltaista kuin sähköpostiviestien kanssa toimiminen. Huomaa kuitenkin seuraavat asiat:

Lue lisää