Помощ за Opera

Кеш

С цел по-бърз достъп, Opera по подразбиране кешира („държи на склад“) в компютъра цялото съдържание на посетените уеб страници – документи, изображения и други. Последно посетените страници се кешират в оперативната памет на компютъра. Обикновено е добре да оставите Opera да управлява паметта автоматично.

За да видите кеша, в адресното поле въведете opera:cache.

Настройки на кеша

Освен в оперативната памет, посетените страници се пазят и на диска, за да са достъпни и след рестартиране. За да промените настройките за кеширане, идете на Настройки > Предпочитания > История, секция „Кеш в диска“:

Действие Начин Записки
Опразване на кеша Щракнете върху Опразни сега Така изтривате напълно кешираното в диска съдържание
Ограничаване на заеманото от кеша място Изберете ограничение от падащия списък При повече място за кеша, Opera ще пази копията на повече страници за по-дълго време. Без кеш, Opera ще избягва да пише в диска, доколкото е възможно.
Опразване на кеша при изход Включете Опразвай при изход. Така кешът автоматично ще се опразва при всяко излизане от Opera
Промяна на честотата на сверяване на актуалността на кеша В секцията Сверявай дали страницата е променена на сървъра можете да изберете по-кратък интервал на сверка от падащите списъци за документи или изображения Браузърът сверява за промени в страниците при всяко посещение на съответната страница, въпреки че повечето от съдържанието им не се променя често. Разреждането на сверките може да ускори сърфирането. Имайте обаче предвид, че тогава може да се налага отвреме-навреме ръчно да презареждате страниците, за да видите актуалното им съдържание.

Сродни теми