Opera Software
 1. Werkbalken
 2. Menu's
 3. Panelen
 4. Snelkiezer
 5. Bladwijzers
 6. Widgets
 7. Notities
 8. Opera Link
 9. Opera Turbo
 10. Opera Unite
 11. Inhoud blokkeren
 12. Fraudebescherming
 13. BitTorrent
 14. Weergavestanden
 15. Ontwikkelgereedschap
 16. Voorkeuren
 17. Geavanceerde voorkeuren
 18. Skins
 19. Sneltoetsen
 20. De muis gebruiken
 21. Spraak gebruiken
 22. E-mail en nieuwsgroepen
 23. Nieuwsstromen
 24. Chat
 25. Dialoogvensters
 26. Automatisch bijwerken
 27. Opera back-uppen

Geschiedenis

Druk PageDown en PageUp om dia's te wisselen

De recent bezochte webpagina's, samen "geschiedenis" genoemd, worden door Opera opgeslagen zodat u ze later terug kunt vinden. De eenvoudigste toegang tot de browsegeschiedenis is de "Terug"-knop (), maar er zijn meer manieren: u kunt naar webpagina's zoeken in uw geschiedenis op de laatst-bezochttijd, of op de inhoud van de pagina.

Voor zover dat mogelijk is wordt de geschiedenis tijdelijk opgeslagen: type opera:cache in het adresveld om de opslag te tonen. Afhankelijk van de instellingen in de voorkeuren, worden geschiedenisonderdelen uiteindelijk uit de lijst verwijderd.

Geschiedenis is chronologisch

Type opera:history in het adresveld om de algemene geschiedenis te zien. U kunt ook het geschiedenispaneel openen (sneltoets: Ctrl + H), waar uw geschiedenis is verdeeld in de categoriën "Vandaag", "Gisteren", "Eerder deze week", "Eerder deze maand", en "Ouder".

Tijdens het browsen maakt Opera een doorzoekbare database van uw geschiedenis, gebaseerd op de volledige tekstinhoud van alle bezochte pagina's. Om deze database te bereiken typt u een trefwoord in het adresveld, of in het "Snel vinden"-veld in het geschiedenispaneel. Dezelfde informatie kan worden gevonden op de pagina opera:historysearch.

Ingetypte geschiedenis

Opera kent een speciale categorie geschiedenisitems genaamd "ingetypte geschiedenis". Deze categorie bevat alleen de adressen die u zelf heeft ingevoerd (dus niet de adressen die u via een weblink heeft bezocht). De ingetypte geschiedenis kan worden bekeken via het uitklappijltje aan de rechterkant van het adresveld, of door de 'Omlaag'-pijl op het toetsenbord in te drukken wanneer het adresveld gefocust is. Met Opera Link kunt u uw ingetypte geschiedenis delen met andere computers en apparaten.

Voorkeuren

Voorkeuren > Geavanceerd > Geschiedenis

Bezochte adressen onthouden voor geschiedenis en aanvullen

U kunt het maximale aantal adressen instellen dat Opera moet onthouden. Merk op dat Opera met een zeer grote geschiedenis mogelijk langzamer opstart.

Druk om de totale geschiedenis te wissen.

Inhoud van bezochte pagina's onthouden

Als deze mogelijkheid is aangevinkt, kunt u de volledige tekst doorzoeken van uw geschiedenis.

Geheugenopslag

Opera gebruikt het geheugen van uw computer om recent bezochte webpagina's op te slaan, zodat ze snel toegankelijk zijn. Over het algemeen is het verstandig om de geheugenopslag automatisch te laten regelen door Opera.

Schijfopslag

Opera bewaart pagina's zowel in het geheugen als op de harde schijf, zodat ze beschikbaar zijn na een herstart. Vergroot de schijfopslag als u lokale kopieën van meer webpagina's wilt bewaren, en deze langer wilt bewaren.

Standaard zal Opera alle onderdelen (documenten, afbeeldingen, en andere inhoud) van webpagina's opslaan.

Klik om alle opgeslagen inhoud van uw harde schijf te wissen. Markeer "Legen bij afsluiten" om dit automatisch te doen elke keer dat u Opera afsluit.

Noot: Het instellen van de schijfopslag op nul betekent niet dat niets naar de harde schijf zal worden geschreven, maar dat dit zo veel mogelijk zal worden vermeden.

Controleren of opgeslagen pagina is bijgewerkt op de server

Wanneer u webpagina's opnieuw bezoekt zal Opera naar een nieuwe versie vragen, ook al wordt de meeste inhoud op het web niet zo vaak bijgewerkt. Minder vaak controleren op wijzigingen kan het browsen versnellen.

Noot: Als u minder vaak op wijzigingen controleert, moet u soms de pagina herladen om de nieuwste versie te krijgen.