Opera Software
 1. Werkbalken
 2. Menu's
 3. Panelen
 4. Snelkiezer
 5. Bladwijzers
 6. Widgets
 7. Notities
 8. Opera Link
 9. Opera Turbo
 10. Opera Unite
 11. Inhoud blokkeren
 12. Fraudebescherming
 13. BitTorrent
 14. Weergavestanden
 15. Ontwikkelgereedschap
 16. Voorkeuren
 17. Geavanceerde voorkeuren
 18. Skins
 19. Sneltoetsen
 20. De muis gebruiken
 21. Spraak gebruiken
 22. E-mail en nieuwsgroepen
 23. Nieuwsstromen
 24. Chat
 25. Dialoogvensters
 26. Automatisch bijwerken
 27. Opera back-uppen

Browsen

Bepaal hoe Opera omgaat met pagina's.

Druk PageDown en PageUp om dia's te wisselen

Pagina's laden

Stel onder "Laden" uw voorkeuren in voor de snelheid waarmee Opera moet proberen een pagina weer te geven nadat deze begint met laden.

Pagina-iconen

Webpagina's kunnen kleine iconen instellen voor zichzelf. Opera zal dit icoon weergeven in het adresveld, in de bladwijzers, op tabs, enzovoort.

De normale methode hiervoor is het insluiten van link rel="shortcut icon" in het document voor de pagina. Maar op sommige servers wordt een bestand genaamd favicon.ico in de hoofdfolder geplaatst, zonder een link vanuit de documenten.

Opera zal standaard beide soorten iconen weergeven. U kunt ook kiezen om helemaal geen iconen weer te geven, of om alleen de in documenten ingesloten iconen te laten zien.

Schuiven

De schuifbalk wordt normaal aan de rechterkant van het scherm geplaatst. Deze geeft de lengte van het huidige document aan en uw positie daarin. U kunt het document op en neer schuiven door te klikken op de pijlen aan de uiteinden van de schuifbalk, of door de greep met uw muis te verslepen. Schakel deze optie uit als u geen schuifbalk wilt zien.

Als u met een muiswiel of met de pijltjestoetsen schuift, wilt u dan dat Opera gelijk naar de plaats in het document springt waar u naartoe schuift, of wilt u het document vloeiend naar die positie zien schuiven? Schakel vloeiend schuiven in als u aan het laatste de voorkeur geeft.

Paginagrootte en tooltips

De balk bovenaan het toepassingsvenster van Opera, waarin de titel van de nu actieve webpagina en de naam Opera [versienummer] staan, is de titelbalk.

Markeer de optie "Afmetingen webpagina tonen in titelbalk" als u in de titelbalk de huidige afmetingen van de actieve pagina wilt laten zien — bijvoorbeeld als u een webpagina heeft gemaakt en wilt weten hoe deze eruitziet met verschillende venstergroottes.

Als u met de muisaanwijzer boven bepaalde onderdelen van Opera of van webpagina's hangt, laat Opera kleine 'tooltips' zien met informatie over het element. Als u deze niet wilt zien, schakel dan de optie "Tooltips tonen" uit.

U kunt Opera ook een dialoogvenster laten weergeven om afsluiten te laten bevestigen, om te voorkomen dat u de Opera-toepassing per ongeluk afsluit.

Vensters-menu

Kies ervoor om het Vensters-menu op de hoofdmenubalk te tonen, als u wilt dat opties voor wijzigen van grootte, rangschikken en sluiten van tabs en vensters beschikbaar zijn vanaf het menu.

Spellingscontrole

De spellingscontrole controleert uw spelling in alle meerregelige tekstinvoervelden: bij het invullen van formulieren, bij het opstellen van een Opera e-mailbericht, bij het typen van notities, of bij het chatten. Spelfouten worden gemarkeerd met een rode gestippelde lijn onder het woord. In eenregelige tekstvelden staat spellingscontrole niet automatisch aan, maar kunt u het activeren met rechtsklikken in het veld om het contextmenu te zien en daaruit "Spelling controleren" te kiezen.

Spelfouten oplossen

Rechtsklik op een verkeerd gespeld woord om een contextmenu weer te geven met suggesties voor een juiste spelling, en kies daaruit het gewenste woord. U kunt zo ook het woord toevoegen aan uw standaardwoordenboek, het woord geheel negeren, of het woord uit het woordenboek verwijderen.

Een woordenboek toevoegen

Opera gebruikt de Hunspell-woordenboekindeling, en bevat standaard een Amerikaans Engels woordenboek. Om een woordenboek voor een andere taal toe te voegen:

 1. Rechtsklik in het veld om het contextmenu weer te geven.
 2. Kies Woordenboeken > Woordenboeken beheren.
 3. In het venster "Woordenboeken spellingscontrole" kiest u een taal. U kunt het Snel vinden-veld bovenaan de lijst gebruiken om snel in de lange lijst te zoeken.
 4. Vink aan welke taal u wilt gebruiken en klik "Volgende".
 5. Accepteer de licentie en klik "Volgende".
 6. Kies het standaardwoordenboek en klik "Gereed".