Opera Software
 1. Eszköztárak
 2. Menük
 3. Panelek
 4. Gyorshívó
 5. Könyvjelzők
 6. Minialkalmazások
 7. Jegyzetek
 8. Opera Link
 9. Opera Turbo
 10. Opera Unite
 11. Letiltott tartalmak
 12. Adathalász védelem
 13. BitTorrent
 14. Megjelenési módok
 15. Fejlesztői eszközök
 16. Beállítások
 17. Haladó beállítások
 18. Témák
 19. Billentyűparancsok
 20. Az egér használata
 21. A hangvezérlés használata
 22. Levelek és hírek
 23. Hírcsatornák
 24. Csevegő
 25. Párbeszédablakok
 26. Automatikus frissítés
 27. Biztonsági mentés

Opera Unite

Bevezető

Az Opera Unite egy olyan technológia, amelyik a böngészőből egy személyes webkiszolgálót készít. Ez mindent megváltoztat: ahelyett, hogy csak nézelődne, szerves része lehet a webnek! Az Opera Unite-tal egyszerre lesz kliens és szerver, látogató és kiszolgáló. Egyszerre fogad webes tartalmakat, és közben szolgáltat is. És közben végig kézben tarthatja az irányítást: az adatok a számítógépén maradnak, és dönthet arról is, hogy kivel osztja meg őket.

Ahhoz, hogy a webkiszolgáló kezelése a lehető legegyszerűbb legyen, és hogy hasznosan lehessen felhasználni, az Opera Unite több alkalmazást is tartalmaz. Alapesetben a következő alkalmazások vannak benne:

Fájlmegosztás
Elérhetővé teszi a fájljait a számítógépéről
Hűtő
Egy hely, ahol üzeneteket hagyhat
Médialejátszó
Zenék közzétételéhez
Üzenetküldő
Lehetővé teszi a beszélgetést a My Opera barátokkal
Fotó megosztás
Galériákban vagy diavetítésben jeleníti meg a képeit
Webkiszolgáló
Weblapokat jelenít meg

További alkalmazások is elérhetőek a http://unite.opera.com/ oldalon.

Az Opera Unite használatához szüksége van egy Opera fiókra. Az Opera fiókhoz tartozó felhasználóneve és jelszava érvényes a My Opera közösségi weboldalon, a Dev.Opera fejlesztői oldalon, valamint az Opera Linkben is.

Megjegyzés: Mivel az Opera Unite alkalmazások az Operán keresztül érhetőek el, és az adatok a számítógépén vannak, az alkalmazásai nem lesznek elérhetőek, ha kilép az Operából vagy kikapcsolja a számítógépét.

Az Opera Unite engedélyezése

Az Opera Unite engedélyezéséhez végezze el a következő lépéseket:

 1. Válassza az Eszközök > Opera Unite kiszolgáló > Opera Unite engedélyezése pontot a menüből, vagy kattintson az Opera Unite ikonra a böngésző bal alsó sarkában az állapotsávon, és válassza az „Opera Unite engedélyezése” pontot.
 2. Egy varázsló segíteni fogja abban, hogy feliratkozzon egy Opera fiókra. Ha már van Opera fiókja, kattintson a „Már van fiókom” gombra.
 3. A feliratkozás alatt választania kell egy „számítógép nevet”, hogy a böngészőhöz kapcsolódó webkiszolgáló egyedi nevet kaphasson, és így elérhető legyen mások számára. A webkiszolgáló címe a következő formátumot használja: http://számítógépnév.felhasználónév.operaunite.com/, ahol a „felhasználónév” az Opera fiókhoz tartozó felhasználónév, a „számítógépnév” pedig az a név, amit a varázslóban választott.
 4. A „Haladó beállítások” gombbal beállíthatja, hogy milyen szinten legyenek láthatóak az alkalmazások mások számára.

Az Opera Unite-ot bármikor leállíthatja az összes alkalmazással együtt a következő lépésekkel:

Alkalmazások kezelése

Az alkalmazásokat az Opera Unite panelen kezelheti. A panelt több módon is megnyithatja, például:

Egy alkalmazás indításához végezze el a következő lépéseket:

 1. Válasszon egy alkalmazást a Unite panelen, és kattintson az „Indítás” gombra, vagy kattintson duplán az alkalmazásra, vagy kattintson rá jobb gombbal, és válassza az „Indítás” pontot.
 2. Az alkalmazás ezután megadja, hogy mit kell tennie. A tartalommegosztó alkalmazásokban választania kell egy mappát a számítógépen, ahol a megosztott tartalom található. A „Haladó beállítások” lenyílóban beállíthatja az alkalmazás láthatóságát mások számára.
 3. Az alkalmazás megjelenése attól függ, hogy miként kapcsolódik hozzá. Alapesetben a tulajdonosi nézetet fogja látni, amelyben láthatóak a jelszavak, és ezeket meg is tudja változtatni. Ha úgy szeretné látni az alkalmazást, ahogyan a látogatók, kattintson az „Előnézet látogatóként” hivatkozásra.
 4. Alapesetben a tartalommegosztó alkalmazások jelszóval védettek. Ha az alkalmazást mindenki számára elérhetővé és nyitottá szeretné tenni, válassza a „Nyilvános” opciót.
 5. A futó alkalmazások aktivitási szintjét a Unite panelen követheti nyomon.

Egy futó alkalmazás leállításához jelölje ki az alkalmazást a Unite panelen, majd kattintson a „Leállítás” gombra, vagy kattintson jobb gombbal az alkalmazásra, és válassza a „Leállítás” elemet. Ha letiltja az Opera Unite-ot, kilép az Operából vagy kikapcsolja a számítógépet, akkor az összes alkalmazás futása leáll.

Alkalmazások látogatása

Ahhoz, hogy a látogatók láthassák az alkalmazását, meg kell adnia nekik a webcímet és az esetleges jelszót.

Minden futó alkalmazáshoz tartozik egy egyedik webcím. A tulajdonosi nézetben a webcím a lap felső sarkában látható (a „Megosztás” alatt), közvetlenül alatta pedig a jelszó. Az alkalmazások látogatásához nincs szüksége Operára, bármilyen szabványos böngészőt használhat.

További információk

Ha többet szeretne tudni az Opera Unite használatáról, nézze meg a következő dokumentációkat:

További információkért az alkalmazások fejlesztésével kapcsolatban nézze meg a dokumentációt a Dev.Opera oldalon: