Opera Software
 1. Eszköztárak
 2. Menük
 3. Panelek
 4. Gyorshívó
 5. Könyvjelzők
 6. Minialkalmazások
 7. Jegyzetek
 8. Opera Link
 9. Opera Turbo
 10. Opera Unite
 11. Letiltott tartalmak
 12. Adathalász védelem
 13. BitTorrent
 14. Megjelenési módok
 15. Fejlesztői eszközök
 16. Beállítások
 17. Haladó beállítások
 18. Témák
 19. Billentyűparancsok
 20. Az egér használata
 21. A hangvezérlés használata
 22. Levelek és hírek
 23. Hírcsatornák
 24. Csevegő
 25. Párbeszédablakok
 26. Automatikus frissítés
 27. Biztonsági mentés

Előzmények

Használja a Page Down és Page Up gombokat a lapozáshoz.

A korábban látogatott weblapokat, amelyekre „előzmények” névvel is hivatkozunk, az Opera elmenti, hogy később is megnézhesse őket. A böngészési előzményeket a legegyszerűbben a „Vissza” gomb () megnyomásával érheti el, de nem ez az egyetlen mód: az előzményekben található oldalakon kereshet aszerint is, hogy mikor látogatta meg őket, vagy az oldalak tartalma alapján.

Ez úgy lehetséges, hogy az előzmények bekerülnek a gyorsítótárba: a gyorsítótár megjelenítéséhez írja be a címsorba, hogy opera:cache. A beállításokban megadott szabályok alapján az előzmények elemei valamikor lekerülnek a listáról.

Kronológikus előzmények

Az összes előzmény megtekintéséhez írja be a címsorba az opera:history címet. Ezen kívül megnyithatja az Előzmények panelt is (billentyűparancs: Ctrl + H), ahol az előzmények több időrendi kategóriába vannak osztva: „Ma”, „Tegnap”, „Ezen a héten”, „Ebben a hónapban” és „Korábban”.

Böngészés közben az Opera egy kereshető adatbázist készít az előzményekből, amelynek az alapja a látogatott weboldalak teljes tartalma. Ha el akarja érni ezt az adatbázist, írjon be egy kulcsszót a címsorba vagy az Előzmények panel „Gyors keresés” mezőjébe. Ez az információ elérhető az opera:historysearch lapról is.

Beírt címek

Az Opera tartalmaz egy speciális kategóriát a „beírt címek” számára. Ebbe a kategóriába csak azok a címek kerülnek bele, amelyeket közvetlenül írt be, ellentétben azokkal a címekkel, amelyeket egy hivatkozásra kattintva nyitott meg. A beírt címek előzményeit a címsor jobb oldalán található lenyíló részre kattintva érheti el, vagy ha megnyomja a lefelé nyilat a billentyűzeten, amikor a címsor van fókuszban. Az Opera Link lehetővé teszi a beírt címek szinkronizálását más számítógépek és eszközök között.

Beállítások

Beállítások > Haladó > Előzmények

Látogatott címek megjegyzése az előzmények és címek kitöltéséhez

Itt megadhatja az Opera által megjegyzett címek maximális számát. A túl nagy előzménylista hatására az Opera lassabban indulhat el a szokásosnál.

Az összes előzmény törléséhez nyomja meg a gombot.

Jegyezze meg a látogatott lapok tartalmát

Ha bekapcsolja ezt az opciót, akkor engedélyezi a teljes előzménykeresést.

Gyorsítótár a memóriában

A gyors hozzáférés érdekében az Opera felhasználja a számítógép memóriáját a korábban látogatott lapok tárolására. A leghasznosabb az, ha a memóriában található gyorsítótár szabályozását az Operára bízza.

Gyorsítótár a lemezen

Az Opera a látogatott lapokat nem csak a memóriában, hanem a lemezen is letárolja, így azok egy újraindítás után is elérhetőek maradnak. Ha több lokális másolatot szeretne tárolni a weblapokról, és szeretné, hogy azok tovább maradjanak elérhetőek, akkor növelje meg a gyorsítótár méretét a lemezen.

Alapesetben az Opera minden tartalmat (dokumentumok, képek és más elemek) elment a gyorsítótárba a weblapokról.

Ha minden elmentett tartalmat törölni szeretne a lemezről, nyomja meg a gombot. Ha azt szeretné, hogy a gyorsítótár minden alkalommal automatikusan törlődjön, amikor kilép az Operából, akkor jelölje be a „Törlés kilépéskor” pontot.

Megjegyzés: Ha a gyorsítótár méretét a lemezen nullára állítja, az nem jelenti azt, hogy az Opera semmit nem ír a lemezre, csak megpróbálja az írást lecsökkenteni, amennyire csak lehetséges.

Gyorstárazott lapok ellenőrzése, hogy frissítve vannak-e a kiszolgálón

Amikor újra meglátogat egy weblapot, az Opera lekéri a lap új változatát, bár a webes tartalmak általában ritkán frissülnek. Ha ritkábban ellenőrzi a változásokat, akkor felgyorsulhat a böngészés.

Megjegyzés: Ha ritkán ellenőrzi a változásokat, akkor néha szüksége lehet a weblap újratöltésére, hogy megkapja a legújabb változatát.