Opera Software
 1. Eszköztárak
 2. Menük
 3. Panelek
 4. Gyorshívó
 5. Könyvjelzők
 6. Minialkalmazások
 7. Jegyzetek
 8. Opera Link
 9. Opera Turbo
 10. Opera Unite
 11. Letiltott tartalmak
 12. Adathalász védelem
 13. BitTorrent
 14. Megjelenési módok
 15. Fejlesztői eszközök
 16. Beállítások
 17. Haladó beállítások
 18. Témák
 19. Billentyűparancsok
 20. Az egér használata
 21. A hangvezérlés használata
 22. Levelek és hírek
 23. Hírcsatornák
 24. Csevegő
 25. Párbeszédablakok
 26. Automatikus frissítés
 27. Biztonsági mentés

Fejlesztői eszközök

Használja a Page Down és Page Up gombokat a lapozáshoz.

Az Opera több eszközt is tartalmaz a webfejlesztők segítségére, ezek közül a legfontosabb az Opera Dragonfly, amely a weblapok távoli hibakeresésére alkalmas eszköz.

A fejlesztői konzol egy eszköz a fejlesztés vagy hibakeresés során a weblapok analizálására és/vagy interaktív módosítására, míg a forráskód megjelenítő egy egyszerű eszköz a weblap forráskódjának gyors áttekintésére és módosítására.

Opera Dragonfly

Megjegyzés: az Opera Dragonfly használatához a JavaScript engedélyezve kell legyen.

Az Opera Dragonfly egy JavaScript alkalmazás, amelyet a weblapok lokális vagy távoli hibakeresésére lehet használni. A megnyitásához válassza ki az Eszközök > Haladó > Fejlesztői eszközök menüpontot. A felhasználói felület három fület tartalmaz:

Az Opera Dragonfly még fejlesztés alatt áll. További információkért nézze meg a következő cikkeket:

Fejlesztői konzol

A fejlesztői konzolt, hasonlóan a többi JavaScript alkalmazáshoz a Dev.Opera oldaláról, át lehet húzni bármelyik Opera eszköztárra. A fejlesztői konzol megnyitása után a weblapok fölött egy kis ablak jelenik meg öt füllel: DOM, JS, CSS, HTTP és About.

A fejlesztői konzol a DOM füllel nyílik meg, amely a „document” alatt egy összecsukott listát tartalmaz. A lista kibontásához kattintson a plusz jelre. Ha rákattint egy csomópontra a listában, a weblapon rövid ideig villogni fog az adott csomóponthoz tartozó régió.

Hasonlóképpen, ha valahol rákattint a weblapra, akkor azok a DOM csomópontok jelennek meg a listában, amelyek a weblapnak erre a részére vonatkoznak. A releváns területek megtalálásához tartsa lenyomva a Shift gombot, miközben az egérrel pásztázza a weblapot.

A DOM fül kulcsfunkciói a következők:

A fejlesztői konzollal lehetőség van a weblap interaktív módosítására is. A DOM fülön a „Remove” gomb segítségével törölhet ki csomópontokat, de bármelyik CSS típus is szerkeszthető a CSS fülön a megfelelő stíluslaphoz tartozó „Show rules” gomb megnyomása után. A módosítások eredménye a weblapon azonnal láthatóvá válik, és későbbi használathoz exportálható is.

A fejlesztői konzolról bővebben a Dev.Opera oldalán olvashat (angolul).

Forráskód megjelenítő

Az Opera tartalmaz egy egyszerűbb eszközt is a weblapok analizálására és módosítására, a forráskód megjelenítőt. Ha meg akarja nézni az aktuális weblap forráskódját, akkor nyissa meg a Nézet > Forráskód menüpontot, nyomja meg a Ctrl+F3 gombokat, vagy kattintson jobb gombbal a weblapon, és válassza ki a „Forráskód” pontot.

A forráskód megjelenítő egy új fülön nyílik meg a fülsávon, és a forráskód jobb átláthatósága érdekében szintaxis kiemelést is alkalmaz. Ha szerkeszteni szeretné a lapot, két lehetősége van:

 1. Lementheti a lapot gyorsítótárba, így azonnal látja a módosítások eredményét, ha a „Változások alkalmazása” gombra kattint, vagy ha megnyomja a Ctrl+R gombokat.
 2. Lementheti a lapot egy más helyre, ha a „Mentés” gombra kattint, vagy megnyomja a Ctrl+S gombokat.

Ha egy lokális lap forrását szerkeszti, akkor a „Változások alkalmazása” véglegesen menti a módosításokat.

Ha forráskód megjelenítésére és szerkesztésére inkább egy másik, külső alkalmazást használna, akkor ezt megadhatja az alkalmazások beállításaiban.