Opera Software
 1. Eszköztárak
 2. Menük
 3. Panelek
 4. Gyorshívó
 5. Könyvjelzők
 6. Minialkalmazások
 7. Jegyzetek
 8. Opera Link
 9. Opera Turbo
 10. Opera Unite
 11. Letiltott tartalmak
 12. Adathalász védelem
 13. BitTorrent
 14. Megjelenési módok
 15. Fejlesztői eszközök
 16. Beállítások
 17. Haladó beállítások
 18. Témák
 19. Billentyűparancsok
 20. Az egér használata
 21. A hangvezérlés használata
 22. Levelek és hírek
 23. Hírcsatornák
 24. Csevegő
 25. Párbeszédablakok
 26. Automatikus frissítés
 27. Biztonsági mentés

Böngészés

Beállítások > Haladó > Böngészés

Állítsa be, hogy az Opera hogyan kezelje a lapokat.

Használja a Page Down és Page Up gombokat a lapozáshoz.

Lapok betöltése

A „Betöltés” alatt adhatja meg, hogy az Opera mennyi idő múlva próbálja megjeleníteni a lapot a betöltés kezdete után.

Lapikonok

A weblapok megadhatnak egy kis ikont, mely a lapra utal. Az Opera ezt az ikont a címmezőben, a könyvjelzőkben, a füleken és még sok más helyen is megjeleníti.

Az általános módszer erre egy link rel="shortcut icon" elem elhelyezése a lap forrásában. Egyes kiszolgálók viszont egy úgynevezett favicon.ico nevű fájlt helyeznek el a gyökérmappába anélkül, hogy erre a lap forrásában hivatkoznának.

Alapesetben az Opera mind a két típusú ikont megjeleníti. Választhatja azt is, hogy mindkettőt elutasítja, vagy csak azokat jeleníti meg, melyek helyesen vannak hivatkozva a forrásban.

Görgetés

A görgetősáv többnyire a képernyő jobb oldalán helyezkedik el, és a megnyitott lap hosszát és az éppen látható rész aktuális pozícióját jelöli. A lap görgetéséhez kattintson a nyilakra a görgetősáv szélein, vagy húzza a jelzőt a kívánt helyre az egérrel. Ha nem szeretné látni a görgetősávot, kapcsolja ki ezt az opciót.

Ha az egér görgőjét vagy a nyilakat használja a görgetéshez, beállíthatja az Operát úgy, hogy ugorjon azonnal a megadott pozícióra a lapon, vagy az ugrás helyett úsztassa a lap tartalmát a kívánt pozíció eléréséig. Engedélyezze az úsztatott görgetést, ha az utóbbit szeretné használni.

Ablakméret és eszköztippek

Az Opera fejléce az Opera alkalmazásablakának legfelső része, melyben az aktív weblap nevét és az Opera feliratot láthatjuk (verziószámmal együtt).

Jelölje be az „Lap méretének mutatása a fejlécben” opciót, ha a fejlécben szeretné látni az aktív lap ablakának méretét a többi információ előtt — például ha készített egy weblapot, és szeretné látni, hogyan fog kinézni különböző felbontásokon.

Amikor az egérrel bizonyos elemek fölé áll az Operában vagy a weblapokon, az Opera egy kis eszköztippet jelenít meg, melyben információkat közöl az elemről. Ha nem szeretné látni ezeket, kapcsolja ki az „Eszköztippek megjelenítése” opciót.

Megadhatja azt is, hogy az Opera nyisson meg egy párbeszédablakot a kilépés megerősítésére, így elkerülheti az alkalmazás véletlen bezárását.

Ablakok menü

Kapcsolja be az Ablakok menüt a főmenüben, ha el szeretné érni a menüből, hogy átméretezze, átrendezze, valamint bezárja a füleket és ablakokat.

Helyesírás-ellenőrző

A helyesírás-ellenőrző bármilyen többsoros beviteli mezőben ellenőrzi a helyesírást: űrlapok kitöltésekor, egy Opera Mail levél írásakor, jegyzetek készítésekor vagy csevegéskor. A helyesírási hibákat pontozott piros vonallal jelzi a szavak alatt. Az egysoros beviteli mezőkben a helyesírás-ellenőrzés nem automatikus, de aktiválhatja kézzel, ha jobb gombbal kattint a mezőben, és a környezeti menüben bejelöli a „Helyesírás ellenőrzése” pontot.

Helyesírási hibák javítása

A helyesen írt javaslatok megtekintéséhez kattintson jobb gombbal a helytelenül írt szóra, majd a környezeti menüből válassza ki a helyes formát. A szót hozzáadhatja a szótárához, mellőzheti a szó összes előfordulását, vagy törölheti a szót a szótárból.

Szótár hozzáadása

Az Opera a Hunspell szótár formátumot használja, és alapesetben tartalmaz egy amerikai angol szótárat. Ha hozzá akar adni egy másik nyelvű helyesírás-ellenőrző szótárat:

 1. Kattintson jobb gombbal a mezőben, hogy megnyissa a környezeti menüt.
 2. Válassza a Szótárak > Szótárak hozzáadása és törlése.
 3. A Helyesírás-ellenőrző szótárak ablakban válassza ki a nyelvet. Használhatja a Gyors keresést a lista fölött, hogy gyorsan megtalálja a nyelvet a teljes listából.
 4. Jelölje ki azt a nyelvet, amelyet telepíteni szeretne, majd kattintson a „Tovább” gombra.
 5. Fogadja el a licencszerződést, majd kattintson a „Tovább” gombra.
 6. Válassza ki az alapértelmezett szótárat, majd kattintson a „Befejezés” gombra.