Opera Software
 1. Eszköztárak
 2. Menük
 3. Panelek
 4. Gyorshívó
 5. Könyvjelzők
 6. Minialkalmazások
 7. Jegyzetek
 8. Opera Link
 9. Opera Turbo
 10. Opera Unite
 11. Letiltott tartalmak
 12. Adathalász védelem
 13. BitTorrent
 14. Megjelenési módok
 15. Fejlesztői eszközök
 16. Beállítások
 17. Haladó beállítások
 18. Témák
 19. Billentyűparancsok
 20. Az egér használata
 21. A hangvezérlés használata
 22. Levelek és hírek
 23. Hírcsatornák
 24. Csevegő
 25. Párbeszédablakok
 26. Automatikus frissítés
 27. Biztonsági mentés

BitTorrent

Használja a Page Down és Page Up gombokat a lapozáshoz.

Az Opera beépített támogatást tartalmaz a BitTorrent protokollhoz. A BitTorrent egy peer-to-peer alapú fájlcserélő protokoll, amelyen keresztül úgy töltheti le a nagyméretű fájlokat, hogy nem terheli meg a kiszolgálót, mivel a letöltések szétoszlanak a letöltők között.

Bár a BitTorrent protokollal kapcsolatban gyakran hivatkoznak „letöltésre”, a protokoll lényege éppen az, hogy a .torrent fájlok terjesztésébe az összes letöltő besegít. Ez azt jelenti, hogy miközben egy BitTorrent csomagot tölt a számítógépére, egyúttal besegít a csomag többi letöltőjének is a már letöltött tartalom megosztásával. Egy ilyen csomagot feltöltés nélkül nem tud letölteni, bár lehetősége van arra, hogy korlátokat szabjon meg a sávszélesség használatára.

Megosztás és letöltés

Ha egy .torrent hivatkozásra kattint, az Opera egy párbeszédablakot jelenít meg, ahol megadhatja, hogy melyik mappába töltse le a csomagot. Kattintson az „Igen” gombra a letöltés megkezdéséhez.

Ha a csomag egy részét már sikerült letölteni, akkor megkezdődik a letöltött részek megosztása a többi BitTorrent felhasználó, más néven „peer” felé. Minél több ilyen „peer” osztja meg a letöltést, annál gyorsabban fog letöltődni a teljes csomag.

Megjegyzés: Ha a letöltés befejeződött, a letöltött csomag egészen addig megosztva marad, amíg le nem állítja az átvitelt, vagy be nem zárja az Operát.

BitTorrent beállítások

A BitTorrent beállításokat abban a párbeszédablakban érheti el, amely egy ilyen letöltés indításakor jelenik meg.

A beállításokban megadhatja, hogy mekkora sávszélességet vehet igénybe az Opera a letöltésre és a feltöltésre. Ha úgy érzi, hogy a BitTorrent túl sokat vesz el a hálózati kapacitásból az automatikus sávszélesség-korlátozással, akkor módosítsa ezt a beállítást.

Port figyelése és tesztelése

Lehetséges, hogy a számítógépe nincs felkészítve a BitTorrent csomagok megosztására. A beállításokban ezért van egy mező, ahol megadhatja a portot, amelyiken az Opera a bejövő kapcsolatokat figyeli. Használja a „Próba” gombot a „Bejövő port” mellett a beállított érték kipróbálásához.

Ha a próba nem sikerül, akkor át kell állítania a router és/vagy a tűzfal beállításait, hogy engedélyezzék a bejövő BitTorrent kapcsolatokat a megadott porton.

Lehetséges, hogy a BitTorrent által gyakran használt portokat a szolgáltatója vagy a rendszergazda már letiltotta.

Figyelmeztetések

Amikor első alkalommal használja a BitTorrentet, előfordulhat, hogy az operációs rendszere vagy a tűzfala figyelmeztetni fogja, hogy blokkolta az Operát. Ezt az okozza, hogy az Opera megpróbálja megnyitni a szükséges kiszolgálóportokat a tartalom megosztásához, míg a tűzfal meg akar győződni arról, hogy a tudomása nélkül nem nyílik meg ilyen port.

Ha ilyen történik, akkor engedélyezze a portnyitást az Opera számára a letöltés megkezdése előtt.

Az Opera tartalmaz egy beépített BitTorrent keresőt, melyet a lenyíló keresőmezőből érhet el a címsorban.

További információk

BitTorrent a Wikipédiában