1. Werkbalken
  2. Menu's
  3. Panelen
  4. Snelkiezer
  5. Bladwijzers
  6. Widgets
  7. Notities
  8. Opera Link
  9. Opera Turbo
  10. Opera Unite
  11. Inhoud blokkeren
  12. Fraudebescherming
  13. BitTorrent
  14. Weergavestanden
  15. Ontwikkelgereedschap
  16. Voorkeuren
  17. Geavanceerde voorkeuren
  18. Skins
  19. Sneltoetsen
  20. De muis gebruiken
  21. E-mail en nieuwsgroepen
  22. Nieuwsstromen
  23. Chat
  24. Dialoogvensters
  25. Automatisch bijwerken
  26. Opera back-uppen

Opera Unite

Introductie

Opera Unite is technologie die uw browser verandert in een persoonlijke webserver. Hiermee wordt alles anders: van een toeschouwer verandert u in een deelnemer op het web! Met Opera Unite bent u zowel cliënt als server, zowel bezoeker als gastheer. U ontvangt gegevens van het web, en u levert ook. En u blijft de baas: uw gegevens blijven op uw computer, en u bepaalt met wie u ze wilt delen.

Om het beheren van uw webserver makkelijk te maken en nuttige functionaliteit te leveren, bevat Opera Unite diverse toepassingen. Standaard zijn de volgende toepassingen meegeleverd:

File Sharing
Maak uw bestanden bereikbaar vanaf nadere computers
Fridge
Een plek om berichten achter te laten
Media Player
Speelt uw muziek
Messenger
Maakt communicatie mogelijk met uw My Opera vrienden
Photo Sharing
Presenteert uw foto's als een galerij of diashow
Web Server
Geeft uw webpagina's weer

Meer toepassingen kunt u krijgen via http://unite.opera.com/.

Om Opera Unite te gebruiken hebt u een Opera-account nodig. Gebruikersnaam en wachtwoord van uw Opera-account zijn ook geldig voor de My Opera-gemeenschapswebsite, de ontwikkelaarssite Dev.Opera, en voor Opera Link.

Noot: Aangezien Opera Unite-toepassingen beschikbaar zijn via Opera, en de gegevens alleen op uw computer zijn opgeslagen, zullen uw toepassingen niet bereikbaar zijn zodra u Opera heeft afgesloten of u uw computer uitzet.

Opera Unite inschakelen

Volg de volgende stappen om Opera Unite in te schakelen:

1. Kies Extra > Opera Unite-server > Opera Unite inschakelen uit het menu. Of klik op het Opera Unite-pictogram linksonder in de browser op de statusbalk en kies "Opera Unite inschakelen".
  2. Een wizard helpt u om u aan te melden voor een Opera-account. Als u al een Opera-account hebt, klikt u op de knop quot;Ik heb al een account".
  3. Kies tijdens het aanmelden een "computernaam", zodat de webserver die in deze Opera-installatie zit een unieke naam heeft, en voor anderen toegankelijk wordt. Het adres van de webserver wordt http://computernaam.gebruikersnaam.operaunite.com/, waarbij "gebruikersnaam" de gebruikersnaam is die bij uw Opera-account hoort, en "computernaam" de door u gekozen computernaam is.
  4. Via de knop "Geavanceerde instellingen" kunt u bepalen in hoeverre uw toepassingen voor anderen zichtbaar zijn.

U kunt Opera Unite op elk gewenst moment uitschakelen, waardoor alle toepassingen stoppen, op een van de volgende manieren:

Toepassingen beheren

Toepassingen worden beheerd vanuit het Unite-paneel. Er zijn verschillende manieren om het paneel te openen, waaronder de volgende twee:

Start toepassingen op de volgende manier:

1. Kies een toepassing uit het Unite-paneel, en klik op "Starten". Of dubbelklik op de toepassing, of klik met de rechtermuisknop en kies "Starten".
  2. De toepassing legt dan uit wat u moet doen. Voor toepassingen die gegevens delen, kiest u een map op uw computer waarin u de gedeelde gegevens zult plaatsen. De "Geavanceerde instellingen" regelen de mate waarin deze toepassing zichtbaar is voor anderen.
  3. De weergave van de toepassing hangt of van uw verhouding ermee. Standaard zult u de weergave als eigenaar krijgen, met zichtbare wachtwoorden die kunnen worden gewijzigd met een formulier. Om de toepassing te zien zoals een bezoeker deze te zien krijgt, klikt u op "Zien als bezoeker".
  4. Toepassingen die gegevens delen zijn standaard beveiligd met een wachtwoord. Om een toepassing open en toegankelijk voor iedereen te maken, kiest u het keuzerondje "Openbaar".
  5. De activiteit van draaiende toepassingen wordt aangegeven in het Unite-paneel.

Om een draaiende toepassing te stoppen, selecteert u de toepassing in het Unite-paneel en klikt u op "Stoppen", of klik met de rechtermuisknop op de toepassing en kies "Stoppen". Let er op dat het uitschakelen van Opera Unite, het afsluiten van Opera, of het afsluiten van uw computer alle toepassingen zullen stopzetten.

Toepassingen bezoeken

Om bezoekers toe te laten tot uw toepassing, moet u hen het webadres geven, en mogelijk een wachtwoord.

Alle draaiende toepassingen krijgen een uniek webadres toegewezen. In de weergave van de eigenaar is het webadres rechtsbovenaan op de pagina geschreven (onder "Delen"), met het wachtwoord hier direct onder. U heeft geen Opera nodig om een toepassing te bezoeken; elke moderne op standaarden gebaseerde browser is geschikt.

Meer informatie

Zie de volgende documentatie voor meer informatie over het gebruik van Opera Unite (Engelstalig):

Zie de documentatie op Dev.Opera (Engelstalig) voor informatie over het ontwikkelen van toepassingen: