1. Werkbalken
  2. Menu's
  3. Panelen
  4. Snelkiezer
  5. Bladwijzers
  6. Widgets
  7. Notities
  8. Opera Link
  9. Opera Turbo
  10. Opera Unite
  11. Inhoud blokkeren
  12. Fraudebescherming
  13. BitTorrent
  14. Weergavestanden
  15. Ontwikkelgereedschap
  16. Voorkeuren
  17. Geavanceerde voorkeuren
  18. Skins
  19. Sneltoetsen
  20. De muis gebruiken
  21. E-mail en nieuwsgroepen
  22. Nieuwsstromen
  23. Chat
  24. Dialoogvensters
  25. Automatisch bijwerken
  26. Opera back-uppen

De belangrijkste functies van Opera staan op de werkbalken in de vorm van knoppen, invoervelden en uitklapmenu's.

Deze pagina verwijst naar de standaard werkbalkinstellingen. U kunt makkelijk werkbalken toevoegen of verwijderen via Beeld > Werkbalken. Voor meer aanpassingen, waaronder het herstellen van de originele versie kunt u rechtsklikken op de werkbalk. Om werkbalkonderdelen toe te voegen, of om de plaatsing van de werkbalk te wijzigen, kiest u Aanpassen > Weergave uit het contextmenu. Ook kunt u gaan:

Tabbalk

Op de Tabbalk staan de geopende webpagina's als tabs weergegeven, en ook enkele knoppen waarmee u de tabs kunt beheren. De prullenbak-uitklapknop aan de rechterkant van de tabbalk bevat een lijst met afgesloten pagina's en geblokkeerde pop-ups, zodat u deze makkelijk terug kunt halen.

De makkelijkste manier om tussen tabs te wisselen is om te klikken op de tab die u wilt. U kunt ook Ctrl + Tab drukken om tussen uw openstaande pagina's te wisselen. U kunt de tabs slepen en verderop neerzetten om de volgorde op de tabbalk te veranderen.

Tip: Als u een bladwijzer wilt maken voor een webpagina, kunt u de bijbehorende tab direct naar het bladwijzerpaneel slepen. Houd de Shift-toets ingedrukt tijdens het slepen om de tab naar een willekeurige werkbalk te slepen.

Lees meer over het werken met tabs.

Adresbalk

De Adresbalk bevat knoppen voor de belangrijkste browserfuncties en het webadres(URL)-veld.

Afbeelding Item Uitleg
  • Terug
  • Vooruit
Ga heen en weer in de paginageschiedenis
Snel vooruit Analyseer de pagina en ga naar de meest waarschijnlijke volgende pagina
  1. Volg link rel="next" in de paginakop
  2. Volg links met de tekstlink "Volgende pagina" of dergelijke
  3. Start diashow als de pagina links naar afbeeldingen bevat
  4. Logt u automatisch in als u de logingegevens voor deze site heeft bewaard met de Wachtwoordbeheerder
Snel terug Terugspringen in de geschiedenis
  1. Ga naar de ingangspagina van deze site
  2. Ga naar de uitgangspagina van de vorige site (indien nu op ingangspagina)
  • Stop
  • Herladen
Onderbreek laden van pagina, of werk de huidige pagina bij vanaf de server
Start Ga naar uw startpagina
Wachtwoordbeheerder Log automatisch in op sites met behulp van de Wachtwoordbeheerder
Pagina-icoon Sleep naar het Bladwijzers-paneel of de persoonlijke werkbalk om bladwijzers aan te maken
Adresveld Geeft het adres van het huidige document weer. U kunt webadressen direct invoeren, of een trefwoord typen dat u heeft onthouden om zoeken door de volledige tekstgeschiedenis te activeren. U kunt de grootte van dit veld aanpassen door de rechterkant te verslepen
Voortgangsveld Weergegeven binnen adresveld tijdens laden van document
Beveiligingsinfo Geeft de beveiligingsstatus aan van het huidige document, aan de rechterkant binnen het adresveld. Klik er op voor aanvullende informatie.
RSS-icoon Weergegeven binnen adresveld als huidige pagina geldige link naar een RSS- of Atom-nieuwsstroom bevat
Adres-uitklapknop Toegang tot recent getypte adressen
Zoekveld Zoek direct op het web. U kunt de grootte van dit veld aanpassen door de linkerkant te verslepen.
Zoeken-uitklapknop Kies zoekmachine

Voortgangsindicator

Als een pagina wordt geladen, verschijnt een voortgangsindicator binnen het adresveld.

Tip: Als op uw klembord een webadres staat, druk dan Ctrl + Shift + V om naar dat adres toe te gaan.

Statusbalk

De statusbalk geeft informatie weer over onderdelen van webpagina's en de browser waar u met de muis overheen zweeft.

Passend maken Pagina-inhoud samenknijpen om horizontaal schuiven te voorkomen
Afbeeldingen tonen Weergave afbeeldingen afwisselen tussen: alles, geen, of alleen tijdelijk opgeslagen afbeeldingen
Zoomveld Inzoomen om tekst en afbeeldingen te vergroten, of uitzoomen om overzicht te verkrijgen

Hoofdwerkbalk

De Hoofdwerkbalk is standaard uitgeschakeld. Deze bevat vooral knoppen voor het beheren van documenten, zoals het opslaan en afdrukken van bestanden, en knoppen voor het naast elkaar of trapsgewijs weergeven van pagina's in uw werkruimte.

Persoonlijke werkbalk

Deze werkbalk is standaard uitgeschakeld, maar kan makkelijk aangezet worden via Beeld > Werkbalken.

Plaats uw favoriete bladwijzers/bookmarklets, bladwijzermappen, en zoekopdrachten op de persoonlijke werkbalk zodat u ze altijd en snel kunt gebruiken. Bladwijzers en mappen uit het bladwijzer-paneel, links, pagina-tabs en bookmarklets kunnen direct naar de persoonlijke werkbalk worden gesleept.

Kies zoekopdrachten uit het rechtsklikmenu van de werkbalk om ze toe te voegen.

Sommige sites hebben aanvullende navigatielinks om het makkelijker te maken de weg te vinden in de site. Opera kan deze links weergeven in een navigatiebalk bovenaan de pagina.

Welke knoppen op de navigatiebalk werkzaam zijn hangt af van de informatie die de pagina beschikbaar stelt. Deze werkbalk staat standaard niet aan. Juist voor deze werkbalk is de optie "Alleen laten zien indien nodig" nuttig, hiermee wordt de navigatiebalk geheel verborgen als deze leeg is.

De Start werkbalk is standaard uitgeschakeld. Hij klapt uit het adresveld wanneer deze de focus krijgt.

Start Ga naar uw startpagina
Top 10 Toegang tot de tien meest bezochte pagina's
Bladwijzers Toegang tot uw bladwijzers

Weergavewerkbalk

De Weergavewerkbalk is standaard uitgeschakeld.

Vind in pagina Zoeken binnen het huidige document
Opnieuw zoeken Naar volgende vindplaatsen van zoekterm in document
Passend maken Pagina-inhoud samenknijpen om horizontaal schuiven te voorkomen
Weergavemodus Paginastijl aanpassen; knop klikken om te schakelen tussen Auteurs- en Gebruikersmodus, gebruik uitklapmenu om stijl te kiezen
Afbeeldingen tonen Weergave afbeeldingen afwisselen tussen: alles, geen, of alleen tijdelijk opgeslagen afbeeldingen
Zoomveld Inzoomen om tekst en afbeeldingen te vergroten, of uitzoomen om overzicht te verkrijgen