1. Werkbalken
  2. Menu's
  3. Panelen
  4. Snelkiezer
  5. Bladwijzers
  6. Widgets
  7. Notities
  8. Opera Link
  9. Opera Turbo
  10. Opera Unite
  11. Inhoud blokkeren
  12. Fraudebescherming
  13. BitTorrent
  14. Weergavestanden
  15. Ontwikkelgereedschap
  16. Voorkeuren
  17. Geavanceerde voorkeuren
  18. Skins
  19. Sneltoetsen
  20. De muis gebruiken
  21. E-mail en nieuwsgroepen
  22. Nieuwsstromen
  23. Chat
  24. Dialoogvensters
  25. Automatisch bijwerken
  26. Opera back-uppen

Tabs

Druk PageDown en PageUp om dia's te wisselen

Meerdere webdocumenten en e-mailvensters zijn toegankelijk via tabs op de tabbalk.

Er zijn verschillende manieren om een nieuwe tab te openen:

om een link in een nieuwe tab te openen:

om een link in een nieuwe tab op de achtergrond te openen:

om een actieve tab te sluiten:

Gebruik de knop Gesloten tabs aan de rechterkant van de tabbalk om een gesloten tab terug te krijgen.

Tabs kunnen worden verschoven op de tabbalk door ze te verslepen met de muis. U kunt ook de tabbalk zelf verplaatsen met behulp van het tab-contextmenu.

Indicator attentie-status

Een blauwe stip rechtsbovenaan op een tab geeft aan dat een webpagina nieuwe inhoud heeft, die u nog niet heeft bekeken.

Visuele tabs

Om uw tabs makkelijker te herkennen, kunt u ervoor kiezen om ze als miniaturen van de webpagina weer te geven. U vindt een sleepbalk gemarkeerd met drie stippen onder de tabbalk. U kunt de tabs vergroten om ze als grotere miniaturen te tonen door te middelklikken of te dubbelklikken op de sleepbalk. Middelklik of dubbelklik opnieuw om er weer normale kleine tabs van te maken. Ook kunt u de sleepbalk met uw muis verslepen om de miniaturen in een tussenmaat weer te geven.

Als u deze visuele tabs niet wilt en geen sleepbalk wilt weergeven, kunt u deze mogelijkheid op verschillende manieren uitschakelen:

Tab-contextmenu

Rechtsklik op een tab om het bijbehorende contextmenu te zien.

Voorkeuren Tabs

Voorkeuren > Geavanceerd > Tabs

Met de voorkeuren kunt u Opera's gebruik van tabs geheel aanpassen aan uw wensen.

Wissel tussen tabs met Ctrl + Tab

Door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en meerdere malen op Tab te drukken, kunt u alle geopende tabs in Opera's werkruimte doorlopen. Met deze instelling kunt u kiezen in welke volgorde de tabs moeten worden doorlopen, en of u hierbij een lijst met geopende tabs wilt zien.

In laatst gebruikte volgorde
Met de standaardinstelling worden de laatst gebruikte tabs bovenaan de lijst geplaatst
In volgorde tabbalk
Met deze instelling worden de tabs in de volgorde waarin ze op de tabbalk staan getoond
Zonder lijst te tonen
Met deze instelling wordt de volgorde van de tabbalk gebruikt, maar zonder de lijst te tonen

Miniaturen tonen in tabwisseling

Schakel "Miniaturen tonen in tabwisseling" in om een miniatuur van de geselecteerde tab te tonen in de tabwissellijst.

Activeer na sluiten van een tab

De vorige actieve tab
Met de standaardinstelling wordt de laatst gebruikte tab geactiveerd
De volgende tab
Met deze instelling wordt de volgende tab op de tabbalk geactiveerd
De eerst geopende tab vanaf de huidige tab
Met deze instelling worden de tabs geactiveerd die zijn geopenend vanuit de zojuist gesloten tab

Huidige tab hergebruiken

Als u een item vanuit de panelen opent, zoals een bladwijzer, wordt het document standaard in in de huidige tab geopend. Schakel "Huidige tab hergebruiken" uit als u wilt dat zulke items worden geopend in een nieuwe tab.

Nieuwe tab naast de actieve openen

Standaard worden nieuwe tabs aan de rechterkant toegevoegd op de tabbalk. Schakel "Nieuwe tab naast de actieve openen" in als u wilt dat nieuw tabs naast de huidige tab op de tabbalk verschijnen.

Miniaturen tonen bij zweven boven tabs

Standaard wordt een miniatuur van de pagina getoond wanneer de muis boven een tab zweeft. Schakel "Miniaturen tonen bij zweven boven tabs" uit om dit te voorkomen.

Miniaturen in tabs inschakelen

Zie Visuele tabs.

Aanvullende tabopties

Nieuwe tabs

Met de instelling "Nieuwe tabs" bepaalt u de afmetingen van nieuw geopende tabs. Als u altijd de gehele werkruimte wilt gebruiken om tabs te bekijken, laat deze dan op "Altijd maximaliseren" staan.

Venster zonder tabs toestaan

Standaard zal een Opera-toepassingvenster altijd minstens één tab hebben. Schakel "Venster zonder tabs toestaan" in om vensters zonder tabs mogelijk te maken.

Minimaliseer met klik op tab

Standaard heeft het klikken op de actieve tab op de tabbalk geen gevolgen. Als u "Minimaliseer met klik op tab" inschakelt zal dit de actieve tab minimaliseren.

Sluitknop tonen op elke tab

Standaard wordt op elke tab een sluitknop weergegeven. Schakel "Sluitknop tonen op elke tab" uit om de sluitknoppen te verwijderen.

Vensters openen in plaats van tabs

Standaard worden nieuwe tabs binnen één Opera-toepassingsvenster geopend. Schakel de optie "Vensters openen in plaats van tabs" in om nieuwe tabs in een apart venster te openen.

Multiple Document Interface

Opera gebruikt standaard een makkelijk bruikbare browse-omgeving met tabs. Maar Opera is ook een volledige MDI-toepassing, en alle tabs kunnen worden verkleind/vergroot, naast elkaar gezet, enzovoort.

Voor de "klassieke" MDI-omgeving: