1. Werkbalken
  2. Menu's
  3. Panelen
  4. Snelkiezer
  5. Bladwijzers
  6. Widgets
  7. Notities
  8. Opera Link
  9. Opera Turbo
  10. Opera Unite
  11. Inhoud blokkeren
  12. Fraudebescherming
  13. BitTorrent
  14. Weergavestanden
  15. Ontwikkelgereedschap
  16. Voorkeuren
  17. Geavanceerde voorkeuren
  18. Skins
  19. Sneltoetsen
  20. De muis gebruiken
  21. E-mail en nieuwsgroepen
  22. Nieuwsstromen
  23. Chat
  24. Dialoogvensters
  25. Automatisch bijwerken
  26. Opera back-uppen

Met Opera's panelen, die tevoorschijn komen met een druk op F4 of door te klikken op de knop Panelen aan de linkerkant op de Tabbalk, heeft u snelle toegang tot uw bladwijzers, relaties, browsergeschiedenis, Opera Unite, en veel meer.

Webpanelen

Klik op "Webpaneel toevoegen" om de huidige pagina toe te voegen als een webpaneel, of klik "Webpanelen ophalen" om naar de downloadafdeling van My Opera te gaan.

Sommige webpagina's zijn voorzien van speciale links (rel="sidebar") waarmee webpagina's eenvoudig als panelen kunnen worden toegevoegd.

Voorbeeld: Paneel toevoegen met inhoudsopgave van Opera help

Bladwijzers

Al uw bladwijzers kunnen worden gevonden en beheerd in het Bladwijzerspaneel. Gebruik het "Snel vinden"-veld als u een grote verzameling bladwijzers heeft, om snel datgene te vinden waar u naar zoekt.

Meer te weten komen over bladwijzers

Widgets

Beheer uw widgets met het Widgetspaneel. Hier kunt u de widgets starten, stoppen en instellen. Gebruik de "Toevoegen"-uitklapknop om nieuwe widgets te downloaden, of om mappen en lijnen aan te maken voor het indelen van uw bestaande widgets.

Meer te weten komen over widgets

Opera Unite

Beheer al uw Opera Unite-toepassingen met het Unitepaneel. Hier kunt u de toepassingen starten, stoppen en instellen. Gebruik de "Toevoegen"-uitklapknop om nieuwe toepassingen te downloaden, of om mappen en lijnen aan te maken voor het indelen van uw bestaande toepassingen.

Meer te weten komen over Opera Unite

Geschiedenis

Opera's Geschiedenispaneel houdt een overzicht bij van de webpagina's die u recent heeft bezocht. In Opera's Geschiedenisvoorkeuren kunt u kiezen hoeveel adressen er onthouden worden.

Tip: Als u kortgeleden een interessante site heeft bezocht, maar bent vergeten om er een bladwijzer van te maken? Gebruik dan het "Snel vinden"-veld in het Geschiedenispaneel om deze weer op te sporen.

Klik op items in de geschiedenis om ze te openen in de huidige tab, of houd Shift ingedrukt bij het klikken om het item in een nieuwe tab te openen.

E-mail

Dit paneel is alleen beschikbaar als u een e-mailaccount heeft ingesteld.

Meer te weten komen over Opera's nieuwsgroepen- en e-mailprogramma

Relaties

Maak relaties aan, en bewaar e-mailadressen, telefoonnummers, chatbijnamen, en postadressen. Dit paneel is alleen beschikbaar als u e-mail en/of chatten heeft ingeschakeld.

Handeling Hoe te doen
Nieuwe relatie aanmaken Klik "Toevoegen"
Map aanmaken voor een groep relaties Klik op het uitklappijltje op de "Toevoegen"-knop, kies "Nieuwe map"
Berichten tonen die bij een relatie horen Klik op de relatie
Relatie altijd beschikbaar maken Relatie naar een werkbalk slepen

Eigenschappen relaties

Druk Alt+Enter om:

Tip: Als u bijvoorbeeld het woord "feest" typt in het "Notities"-veld van uw beste vrienden, kunt u later "feest" typen in het "Snel vinden"-veld om al deze mensen weer te vinden, zodat u ze naar een mailbericht kunt slepen om een uitnodiging te sturen.

Chatten

Dit paneel is alleen beschikbaar als u een chat-account heeft ingesteld.

Meer te weten komen over Opera's chatprogramma

Downloads

Met Opera's Downloadspaneel kunt u downloads in de gaten houden en beheren.

Handeling Hoe te doen
Bestand downloaden dat is gelinkt vanaf een webpagina Klik op de link naar het bestand, of sleep de link naar het "Sneldownload"-veld
Bestand downloaden Voer het adres van het bestand in het "Sneldownload"-veld in
Overdracht van geselecteerde bestanden hervatten, stoppen of herstarten Klik "Hervatten", "Stop", of "Herstarten"
Lijst met bestanden sorteren Klik op de kolomkoppen

Noot: Niet alle websites ondersteunen het hervatten van downloads.

Notities

Het Notitiespaneel kan dienen als een klembordbeheerder, voor een "te doen"-lijst worden gebruikt, een verzameling sjablonen bevatten, en veel meer.

Meer lezen over notities

In het Linkspaneel verschijnen alle links uit de huidige webpagina, zodat u makkelijk afbeeldingen, muziek, videoclips, zipbestanden en andere downloads kunt vinden, en ook links naar andere pagina's.

Voorbeeld: Typ "mp3" in het "Snel vinden"-veld om alle mp3-bestanden op de pagina te vinden.

Tip: Klik de "Vergrendelen"-knop om de huidige lijst met links te behouden zelfs nadat u naar een andere pagina gaat.

Info

Het Infopaneel toont technische informatie over de huidige webpagina.

Zoeken

Met het Zoekenpaneel heeft u toegang tot diverse zoekmachines en online diensten.

Vensters

Het Vensterspaneel bevat een overzicht van uw openstaande pagina's en toepassingsvensters in een klikbare boomstructuur. Als u een pagina losmaakt uit het toepassingsvenster, kunt u het terugbrengen door het in het vensters-paneel te verslepen.

Panelen instellen

Ga naar Extra > Uiterlijk > Panelen, of rechtsklik op een paneeltitel en kies dan "Aanpassen" om de paneelinstellingen aan te passen.

Geef in de lijst van beschikbare panelen aan welke u wilt laten zien en welke u wilt verbergen. Merk op dat de "E-mail"-, "Chatten"- en "Relaties"-panelen niet aangezet kunnen worden als er geen e-mail- of chat-accounts zijn ingesteld.

U kunt ook kiezen of en waar de panelen worden getoond.