1. Werkbalken
  2. Menu's
  3. Panelen
  4. Snelkiezer
  5. Bladwijzers
  6. Widgets
  7. Notities
  8. Opera Link
  9. Opera Turbo
  10. Opera Unite
  11. Inhoud blokkeren
  12. Fraudebescherming
  13. BitTorrent
  14. Weergavestanden
  15. Ontwikkelgereedschap
  16. Voorkeuren
  17. Geavanceerde voorkeuren
  18. Skins
  19. Sneltoetsen
  20. De muis gebruiken
  21. E-mail en nieuwsgroepen
  22. Nieuwsstromen
  23. Chat
  24. Dialoogvensters
  25. Automatisch bijwerken
  26. Opera back-uppen

Netwerk

Voorkeuren > Geavanceerd > Netwerk

Druk PageDown en PageUp om dia's te wisselen

Proxyservers

Een proxyserver is een computer die, bijvoorbeeld

Klik en voer de benodigde informatie in. Alle netwerkverkeer dat het betreffende protocol gebruikt zal nu via de aangegeven proxyserver lopen.

Om een proxy te gebruiken moet het volgende worden ingesteld:

1. Een protocol (zoals HTTP)
  2. Een internetadres (zoals proxy.voorbeeld.org of 192.0.34.166)
  3. Een poortnummer (zoals 5000)

U kunt deze informatie krijgen van uw internetdienstverlener (ISP), de beheerder van uw proxyserver, of de documentatie die bij uw proxysoftware wordt geleverd.

Om toegang te krijgen tot bepaalde websites zonder door de proxy te gaan, kunt u een lijst met webadressen opgeven die uitgesloten moeten worden.

Als bij uw internetdienstverlener een automatische proxy gebruikt moet worden, voer dan het webadres in dat door uw ISP wordt gegeven.

Meer te weten komen over proxy's

Servernaam afmaken

Wanneer u een enkel woord (bijvoorbeeld "opera") invoert in Opera's adresveld zal Opera:

1. Zoeken naar een bladwijzer met de bijnaam "opera"
  2. Zoeken naar een computer in uw lokale netwerk met de naam "opera"
  3. De servernaam proberen af te maken door voorvoegsels (zoals "www") en achtervoegsels (bijvoorbeeld "com") toe te voegen om te zoeken naar "www.opera.com"

U kunt een kommagescheiden lijst met voor- en achtervoegsels opgeven. U kunt bijvoorbeeld het hoofddomein van uw land toevoegen aan de lijst met achtervoegsels.

Noot: Het uitproberen van verschillende combinaties kost tijd; als u een langzame verbinding heeft, wilt u deze mogelijkheid misschien uitschakelen om sneller te kunnen browsen.

Tip: Druk Ctrl+Enter om direct de servernaam af te maken met een voor- en achtervoegsel.

Internationale webadressen

Voor sommige servers is het beter als Opera het adres codeert met de lokale tekencodering (zoals Latin-1) in plaats van de aanbevolen UTF-8-codering.

U voert in http://www.example.org/æøå.html
Adres in Latin-1 http://www.example.org/%E6%F8%E5.html
Adres in UTF-8 http://www.example.org/%C3%A6%C3%B8%C3%A5.html

Referrer logging

Sommige websites houden bij van welke pagina u af komt, en passen kun gedrag daarop aan. Schakel referrer logging uit als u niet wilt dat een website te weten komt welke website u hiervoor bezocht heeft.

Noot: Sommige websites werken niet goed zonder referrer logging.

Automatisch omleiden

Sommige webpagina's leiden u automatisch door naar een andere pagina of website. Schakel automatische omleiding uit als u zelf de baas wilt blijven door omleidingslinks te klikken.

Serververbindingen

U kunt het maximale aantal verbindingen naar servers veranderen als u problemen heeft met de snelheid van browsen. Als dat niet het geval is wordt aanbevolen om de standaardinstellingen van 8 en 20 te behouden.

Sitevoorkeuren

Netwerkvoorkeuren kunnen ook per website worden ingesteld. Naast de coderings-, referrer-, en omleidinginstellingen, bieden de sitevoorkeuren voor netwerk ook de mogelijkheid om de manier waarop Opera zich voorstelt aan websites te wijzigen.

Zodra een webbrowser verbinding maakt met een website, vertelt deze aan de site wat voor een browser het is. Sommige websites zullen dan hun inhoud aanbieden die aangepast is voor bepaalde browsers. Maar aangezien browsers continu verder ontwikkeld worden, hebben de aannames van website-ontwerpers niet altijd het gewenste resultaat.

Als u problemen ervaart met een website, kunt u proberen uw browseridentificatie in de sitevoorkeuren aan te passen, en daarna F5 drukken om de pagina te herladen.

Noot: Het kiezen van "Identificeren als" betekent dat Opera zich zal voorstellen als een andere browser, maar ook vertelt dat het Opera is. Het kiezen van "Maskeren als" verbergt Opera's identiteit geheel, wat slechts zelden nodig is, maar soms helpt bij het bezoeken van slecht ontworpen of mislukte websites.