1. Werkbalken
  2. Menu's
  3. Panelen
  4. Snelkiezer
  5. Bladwijzers
  6. Widgets
  7. Notities
  8. Opera Link
  9. Opera Turbo
  10. Opera Unite
  11. Inhoud blokkeren
  12. Fraudebescherming
  13. BitTorrent
  14. Weergavestanden
  15. Ontwikkelgereedschap
  16. Voorkeuren
  17. Geavanceerde voorkeuren
  18. Skins
  19. Sneltoetsen
  20. De muis gebruiken
  21. E-mail en nieuwsgroepen
  22. Nieuwsstromen
  23. Chat
  24. Dialoogvensters
  25. Automatisch bijwerken
  26. Opera back-uppen

Menu's

Druk PageDown en PageUp om dia's te wisselen

Alle belangrijke Opera-functies zijn beschikbaar in het hoofdmenu. Merk op dat u op bijna alle onderdelen van de browser kunt rechtsklikken om een contextmenu met meer opties te krijgen.

Hoofdmenu

Het hoofdmenu bevat met de standaardinstellingen het volgende:

Als u accounts opzet en Opera's berichtenprogramma's activeert, komen de bijbehorende menu-items beschikbaar. In de Browser voorkeuren kunt u kiezen om het Vensters-menu toe te voegen aan het hoofdmenu.

Contextmenu's

Contextmenu's verschijnen als u rechtsklikt op diverse onderdelen en elementen, in de browser of op een webpagina. Ze bevatten opties die relevant zijn voor het huidige element.

Paginamenu

Het paginamenu verschijnt als u rechtsklikt op een deel van een webpagina zonder links, afbeeldingen of formulieren.

Interessante opties zijn onder meer:

Herladen iedere »
Pagina bijhouden door regelmatig te herladen
Link per e-mail verzenden
E-mailbericht opstellen om iemand over de huidige pagina te vertellen
Broncode
De broncode van het huidige document bekijken
Valideren
De broncode van het huidige document valideren met behulp van een onlinedienst

Tekstmenu

Het contextmenu voor geselecteerde tekst bevat een aantal nuttige opties.

Linkmenu

Het linkmenu verschijnt als u rechtsklikt op een link, en laat u bepalen hoe het gelinkte document of adres moet worden geopend of bewaard. Probeer hier

Afbeeldingmenu

Het afbeeldingmenu verschijnt als u rechtsklikt op een afbeelding en bevat meerdere opties voor het openen, kopiƫren en opslaan van de afbeelding. Kies "Eigenschappen afbeelding" om alle beschikbare gegevens met betrekking tot de geselecteerde afbeelding te bekijken.

Wanneer u op een afbeelding met een link klikt, zal een menu verschijnen dat het afbeelding- en het linkmenu combineert.

Mailto-menu

Het "mailto:"-menu verschijnt als u rechtsklikt op een "mailto:"-link, en laat u het gelinkte e-mailadres kopiƫren, opslaan of direct gebruiken. Probeer het hier

Als u op een afbeelding met een link naar een e-mailadres klikt, zal een menu verschijnen dat het afbeelding- en "mailto:"-menu combineert.

Formuliermenu

Het formuliermenu verschijnt als u rechtsklikt binnen een formulierveld. Het bevat zowel een aantal tekstbewerkingsopties als opties om persoonlijke informatie toe te voegen vanuit de Formulieren-voorkeuren en notities. Kies "Spelling controleren" om een spellingcontrole uit te voeren op de tekst in het formulierveld.

Stijlmenu

Opera's ingebouwde gebruikers-stijlbladen kunnen worden gebruikt om de leesbaarheid te verbeteren, mark-up te debuggen, en de weergave van webpagina's drastisch te veranderen.

1. Klik op de Auteursstand/Gebruikersstand-knop op de Weergave-werkbalk om gebruikersstand te activeren.
  2. Klik op het pijltje op deze knop om de gewenste stijl te kiezen uit het uitklapmenu.

Tip: U kunt uw eigen stijlblad toevoegen, en "Auteursstand" en "Gebruikersstand" instellen, met de Inhoud voorkeuren.

Meer te weten komen over gebruikers-stijlbladen

Snelvoorkeuren

Enkele van de handigste en meest gebruikte voorkeuren zijn beschikbaar in het "Snelvoorkeuren"-menu.

U kunt dit menu altijd oproepen door op F12 te drukken of door Snelvoorkeuren te kiezen uit het menu Extra.

Tip: Ga naar Opera's Voorkeuren (klik Ctrl+F12) voor toegang tot meer instellingen.