1. Werkbalken
  2. Menu's
  3. Panelen
  4. Snelkiezer
  5. Bladwijzers
  6. Widgets
  7. Notities
  8. Opera Link
  9. Opera Turbo
  10. Opera Unite
  11. Inhoud blokkeren
  12. Fraudebescherming
  13. BitTorrent
  14. Weergavestanden
  15. Ontwikkelgereedschap
  16. Voorkeuren
  17. Geavanceerde voorkeuren
  18. Skins
  19. Sneltoetsen
  20. De muis gebruiken
  21. E-mail en nieuwsgroepen
  22. Nieuwsstromen
  23. Chat
  24. Dialoogvensters
  25. Automatisch bijwerken
  26. Opera back-uppen

Weergavestanden

Druk PageDown en PageUp om dia's te wisselen

Opera heeft verschillende weergavestanden om uit te kiezen, die aan kunnen sluiten bij uw hardware en browsegewoonten.

Twee van deze weergavestanden zijn vooral nuttig voor laptopgebruikers: 'passend maken' en de volledig-schermstand.

Passend maken

Opera's weergavekern ondersteunt het flexibel aanpassen van de weergave van alle webpagina's. Veel webpagina's zijn gemaakt voor specifieke schermresoluties en -groottes. 'Passend maken' past de paginabreedte aan aan de beschikbare ruimte op het scherm.

U kunt 'passend maken' permanent inschakelen in de voorkeuren voor webpagina's.

Als u liever browset met de normale weergavestand, druk dan Ctrl+F11 of ga naar Beeld > Passend maken om 'passend maken' in te schakelen zodra u een pagina tegenkomt die te breed is voor uw scherm.

Volledig scherm

Met de Volledig-schermstand kunt u het hele computerscherm gebruiken om te browsen. Hiermee worden alle menu's en werkbalken uit beeld verwijderd, maar u kunt dan natuurlijk nog steeds contextmenu's, muisgebaren, en sneltoetsen gebruiken.

Om de volledig-schermstand binnen te gaan drukt u F11, kiest u dit vanuit het contextmenu van de webpagina, of gaat u naar Beeld > Volledig scherm. Met F11 en het contextmenu kunt u ook weer terugkeren naar het normale beeld.

Opera Show

Als een webdocument stijlen gebruikt voor het "projection" media-type, verandert Opera in een presentatie-hulpmiddel bij het omschakelen naar de volledig-schermstand. Gebruik PageUp en PageDown om door de dia's te gaan.

Kioskstand

Opera kan worden opgestart met de opdrachtregel-parameter -kioskmode. Kioskstand maakt gebruik van de volledig-schermstand om gebruikers een beperkte versie van de browser te geven, voor gebruik in bijvoorbeeld scholen, bibliotheken of openbare informatie-kiosken.

Klein scherm

Met de klein-schermstand, die u ingaat door naar Beeld > Klein scherm te gaan, kunt u zien hoe de huidige webpagina eruit zou zien als deze wordt weergegeven met Opera op een mobiele telefoon, een handige mogelijkheid voor webontwikkelaars die zeker willen weten dat hun ontwerp op alle systemen werkt.

U kunt de klein-schermstand ook gebruiken voor Webpanelen zodat deze binnen de beschikbare ruimte passen.

Afdrukvoorbeeld

De afdrukvoorbeeldstand laat u de webpagina zien zoals deze afgedrukt zal worden. Druk Shift+P, of ga naar Bestand > Afdrukvoorbeeld om te schakelen tussen de schermstanden.