1. Werkbalken
  2. Menu's
  3. Panelen
  4. Snelkiezer
  5. Bladwijzers
  6. Widgets
  7. Notities
  8. Opera Link
  9. Opera Turbo
  10. Opera Unite
  11. Inhoud blokkeren
  12. Fraudebescherming
  13. BitTorrent
  14. Weergavestanden
  15. Ontwikkelgereedschap
  16. Voorkeuren
  17. Geavanceerde voorkeuren
  18. Skins
  19. Sneltoetsen
  20. De muis gebruiken
  21. E-mail en nieuwsgroepen
  22. Nieuwsstromen
  23. Chat
  24. Dialoogvensters
  25. Automatisch bijwerken
  26. Opera back-uppen

Dialoogvensters

Druk PageDown en PageUp om dia's te wisselen

Deze pagina beschrijft enkele dialoogvensters in Opera.

Opstartdialoog

Als u iedere keer bij het starten van Opera wilt bepalen met welke pagina's moet worden begonnen, schakel dan de opstartdialoog in via voorkeuren "Algemeen". Merk op dat de opstartdialoog altijd zal worden getoond nadat Opera onverwacht werd afgesloten.

Tip: Probeer te starten zonder pagina's als u problemen heeft met het opstarten van Opera.

Sessiesdialoog

Als u meerdere tabs of vensters heeft geopend in Opera, kunt u de verschillende adressen opslaan op schijf als een "sessie". Hierdoor kunt u de sessie later, tijdens het opstarten of midden in een andere sessie, opnieuw laden om de tabs terug te krijgen.

Privé-gegevens verwijderen

Dit dialoogvenster helpt met het verwijderen van informatie over uw browse-activiteiten als u op een gedeelde computer werkt, en niet per ongeluk nuttige gegevens wilt verwijderen.

Waarschuwing: Na het verwijderen van privé-gegevens moet u mogelijk opnieuw diverse wachtwoorden invoeren en instellingen van websites vastleggen.

Meer te weten komen over veiligheid en behoud van privacy op een gedeelde computer

Uiterlijk

Met dit dialoogvenster kunt u Opera's verschijning totaal veranderen.

Skin Eenkliks-wijzigingen van Opera's uiterlijk en kleurenschema
Panelen Kies welke panelen te tonen, en waar
Werkbalken Kies welke werkbalken waar en hoe te laten zien
Knoppen Voeg werkbalkonderdelen toe en herschik ze naar wens

Crashlograpport

Als Opera crashet verschijnt er een venster, met de vraag of u een melding wilt versturen over het probleem. Deze melding bevat technische gegevens over de crash, en alle relevante opmerkingen die u toe wilt voegen. Deze informatie kan meehelpen om Opera nog stabieler en betrouwbaarder te maken. Klik gewoon op "Rapport verzenden" om de informatie over de crash te verzenden.

Probleemsite melden

Sommige websites en webdiensten werken mogelijk niet geheel naar wens in Opera. Dit kan worden veroorzaakt doordat websitebouwers hun diensten op maat maken voor één bepaalde webbrowser.

Als een website niet goed wordt weergegeven of niet goed werkt in Opera, laat het ons dan weten door dit dialoogvenster te gebruiken terwijl de betreffende site uw actieve pagina is. In het Engels a.u.b. Geef aan hoe ernstig het probleem naar uw mening is, en voeg opmerkingen toe als u denkt dat dat nodig is.

Bepaalde informatie over uw computer en browserinstellingen zullen naar Opera worden verzonden om bij te dragen aan het vinden van de oorzaak van het probleem met de website. Klik op de "details"-knop in het dialoogvenster om deze informatie te zien.

Als u ervan overtuigd bent dat u een fout heeft gevonden die direct verband houdt met de browser zelf, meld dit dan als een bug.

Bestand downloaden

Het downloadvenster verschijnt wanneer u een bestand downloadt.

Klik "Openen" om het bestand te openen met Opera.

Klik "Opslaan" om aan te geven waar het bestand moet worden opgeslagen. Nadat het bestand is gedownload, kunt u het openen door erop te dubbelklikken in het Downloadspaneel.

Noot: Gebruik virusbeschermingssoftware vóór het uitvoeren van gedownloade bestanden.

Meer te weten komen over downloadvoorkeuren.

Bericht verwijderen

Wanneer u een bericht verwijdert uit een gewoon e-mailzicht, wordt het niet echt verwijderd, maar verplaatst naar de Prullenbak. Open de Prullenbak en klik op de "Terugzetten"-knop om een verwijderd bericht terug te krijgen.

Verwijder een bericht uit de Prullenbak om het permanent te verwijderen. Om alle berichten uit de prullenbak te verwijderen, kunt u rechtsklikken op het Mailpaneel en "Prullenbak legen" kiezen.

Certificaatwaarschuwing

Certificaten worden gebruikt om te controleren of een website veilig gebruikt kan worden. Meestal zijn certificaten volledig in orde en kunt u veilig doorgaan met uw zaken.

Als er echter iets mis is met een certificaat, wordt er een waarschuwingsdialoog getoond. U kunt ervoor kiezen om door te gaan, maar volledige veiligheid kan vanaf dat punt niet langer worden gegarandeerd.

Servercertificaat verlopen

Certificaten hebben net als creditcards een verloopdatum, en moeten dan ook regelmatig worden vernieuwd door de beheerders van de website.

Het accepteren van een verlopen certificaat vermindert niet noodzakelijkerwijs de veiligheid, maar neem in overweging welke site u bezoekt en hoe lang het certificaat is verlopen.

Verkeerde certificaatnaam

Een certificaat wordt uitgegeven door een certificaatautoriteit voor gebruik door één enkele website, en websites kunnen geen certificaten van elkaar lenen omdat dit het hele idee van certificaten teniet zou doen.

Het accepteren van een certificaat dat bij een andere website hoort wordt afgeraden.

Ondertekenaar certificaat niet gevonden

Certificaten worden ondertekend door een instantie. Zo is bijvoorbeeld de beveiligde versie van de website van de University of Oslo geautoriseerd door de Thawte-organisatie.

Als de ondertekenaar van een certificaat niet kan worden gevonden in uw lijst met instanties, zou u het certificaat alleen moeten accepteren als u vertrouwen heeft in en bekend bent met de website.

Sommige certificaten zijn zelf-ondertekend, wat betekent dat ze ondertekend zijn door de persoon of organisatie die de website beheert, en niet door een instantie. Het vertrouwen van een zelf-ondertekend certificaat van bijvoorbeeld uw werkgever kan als veilig worden beschouwd.

Als u weet dat de ondertekenaar kan worden vertrouwd, en wilt dat alle websites van deze ondertekenaar als veilig worden beschouwd, installeer dan het certificaat om de ondertekenaar toe te voegen aan uw normale lijst van instanties.

Tip: Klik in de voorkeuren voor beveiliging om uw lijst met instanties te zien.

Meer te weten komen over privacy en beveiliging in Opera