1. Werkbalken
  2. Menu's
  3. Panelen
  4. Snelkiezer
  5. Bladwijzers
  6. Widgets
  7. Notities
  8. Opera Link
  9. Opera Turbo
  10. Opera Unite
  11. Inhoud blokkeren
  12. Fraudebescherming
  13. BitTorrent
  14. Weergavestanden
  15. Ontwikkelgereedschap
  16. Voorkeuren
  17. Geavanceerde voorkeuren
  18. Skins
  19. Sneltoetsen
  20. De muis gebruiken
  21. E-mail en nieuwsgroepen
  22. Nieuwsstromen
  23. Chat
  24. Dialoogvensters
  25. Automatisch bijwerken
  26. Opera back-uppen

Chat

Druk PageDown en PageUp om dia's te wisselen

Opera bevat een elegant, geïntegreerd chatprogramma met de belangrijkste mogelijkheden.

Om te beginnen

Om voor het eerst met een chatruimte te verbinden:

1. Ga naar Extra > E-mail- en chat-accounts.
  2. Klik "Toevoegen", kies "Chatten (IRC)".
  3. Vul uw echte naam en e-mailadres in (of iets anders als u meer privacy wilt).
  4. Voer uw bijnaam (nick) in die u in de chat wilt laten verschijnen. Op sommige servers is dat beperkt tot 9 tekens.
  5. Kies een chatserver om mee te verbinden.
  6. Klik op "Gereed" om het account aan te maken.

Nadat u een chataccount heeft ingesteld, wordt de lijst van beschikbare chatruimtes automatisch van de server gedownload en weergegeven.

Chatruimtes binnengaan

Kies Overzicht chatruimtes uit het Chatten-menu om een lijst te krijgen van de chatruimtes op een chatserver.

Chatruimte

Wanneer u mee gaat doen in een chatruimte, wordt een chatpagina weergegeven. Merk de volgende zaken op:

De lijst met aanwezigen in de chatruimte staat aan de rechterkant. Personen met vet weergegeven bijnamen hebben speciale rechten in de chatruimte en staan bekend als 'operators' (beheerders). Personen met gedimde pictogrammen staan niet in uw lijst van relaties.

Schrijf een bericht in het veld onderaan de pagina om iets te vertellen aan de aanwezigen.

Noot: Als er veel mensen gebruikmaken van een chatserver, kan het even duren voordat berichten worden afgeleverd.

Chatstatus

Laat het andere gebruikers weten als u aan het telefoneren bent of uw werkplek tijdelijk moet verlaten, door uw online status in het chatmenu te veranderen.

Meer chatruimte-acties

Als u in de chatruimte bent, kunt u ook:

Privéchat

Met dubbelklikken op een bijnaam begint u een privéchat. Tijdens het privéchatten wordt een kleine werkbalk weergegeven, met dezelfde opties als in het rechtsklikmenu van de lijst met bijnamen.

Als iemand u een een privébericht zendt om een chat te starten, ziet u een nieuwe pagina tevoorschijn komen, met de bijnaam van de persoon op de paginatab.

Opdrachten voor de chatruimte

Er zijn werkbalkknoppen en menukeuzes aanwezig voor de meeste opdrachten die u nodig zult hebben tijdens het chatten. Maar als u de opdrachten liever wilt typen, kunt u ook de standaard IRC-opdrachten invoeren tijdens het chatten in Opera. Dit zijn enkele van de meest gebruikte opdrachten:

Smileys

Diverse tekencombinaties leveren smiley-afbeeldingen op als ze worden gebruikt in een chatsessie of in een e-mailbericht:

Smiley Tekens Beschrijving
  • :)
  • :-)
  • =)
Gelukkig gezicht
  • :(
  • :-(
Ongelukkig gezicht
  • ;)
  • ;-)
Knipogend gezicht
  • :o
  • :-O
Verrast gezicht
  • :D
  • :-D
Grinnikend gezicht
  • 8-)
  • 8-D
Cool gezicht
  • :|
  • :-|
Onverschillig gezicht
:'( Huilend gezicht
  • :@
  • :-@
Boos gezicht
  • :p
  • :-P
Tonguitstekend gezicht
'< Happend

Chatruimtes aanmaken

Om uw eigen chatruimte aan te maken en 'operator' te worden, kiest u Nieuwe chatruimte uit het Chatten-menu en voert u de gewenste naam in.

U dient een chatruimte te kiezen die nog niet is aangemaakt, dus misschien moet u een paar namen proberen voordat u een beschikbare vindt. Als er al een chatruimte bestaat met de door u gekozen naam, zult u daar gewoon meedoen als een normale gebruiker.

In sommige chatruimtes kunnen alleen operators het onderwerp van de chatruimte, zichtbaarheid in de chatruimteoverzichten en wachtwoordbescherming veranderen. Klik "Eigenschappen" op de werkbalk om te zien voor welke zaken u toestemming heeft.

Beheerders chatruimte

Als u een nieuwe chatruimte aanmaakt, wordt u automatisch operator (beheerder) van deze chatruimte. Operators krijgen, wanneer ze rechtsklikken op een bijnaam in de lijst, een "Control" sub-menu waarmee ze:

Chatten-paneel

Alle chatruimtes die u binnengaat worden bewaard in het Chatten-paneel, geordend naar de bijbehorende chatserver. Klik op de naam van een eerder bezochte chatruimte om deze weer binnen te gaan.

U zult ook een lijst zien van alle relaties die zijn ingelogd op dezelfde server als u, vooropgesteld dat u hun chat-bijnamen heeft ingevoerd in hun contactinformatie. Klik op een relatie om een privéchat te beginnen.

Eigenschappen account

Ga naar Extra > E-mail- en chat-accounts om uw accountinstellingen verder in te vullen, zoals:

Merk op dat u zoveel accounts kunt instellen als u wilt, zodat u met meerdere chatservers tegelijk verbinding kunt maken.